Školoud: Do politiky je třeba vnášet názory a postoje mladých

29. 9. 2016

Nabídnout příležitosti mladým lidem a oživit příbramskou Pražskou ulici chce osmadvacetiletý podnikatel Marek Školoud, kandidát TOP 09 v krajských volbách. Obchod s textilem v centru Příbrami „zdědil“ po mamince a babičce: „Letos to je 26 let, co jsme ho otevřeli, odmalička jsem se kolem něj motal a chtěl jsem tu tradici zachovat,“ říká.

Jak se daří živnostníkům v Příbrami?

Samozřejmě devadesátá léta už nikdy nebudou, podnikalo se snadněji. Méně byrokracie, malá konkurence a hlad po novém zboží byl větší, než je tomu dnes. Zákazníci jsou náročnější, musíme hledat nové značky a trendy, abychom na trhu uspěli. Máme stabilní klientelu, lidé se vracejí. Nejen místní, ale i Pražané, kteří mají v okolí chalupy. Jsme cenově dostupnější a dlouholeté zákaznice oceňují přímý kontakt s prodavačkou, která umí poradit při výběru prádla. Není to jako v neosobních velkých obchodních domech, kde se člověk v nabídce špatně orientuje.

Obchodu se značkovým spodním prádlem se spíše věnují ženy. Proč jste si vybral zrovna tento druh podnikání?

Na to se mě ptá hodně lidí. Pro mě je to přirozené, pohyboval jsem se v tom odmalička a baví mě to.

Spoluzakládal jste Spolek Pražské ulice. Sdružuje živnostníky, kteří na příbramském „Václaváku“, podnikají stejně jako vy. Proč?

Spolek funguje již pátým rokem a má zhruba čtyřicet členů. Naším cílem je ulici, která bývala obchodním centrem Příbrami, zase oživit, přitáhnout návštěvníky, a připomínat tak její historii. Když se uvolní nějaký obchodní prostor, snažíme se oslovit majitele nebo realitní kancelář, přivést sem zajímavé firmy, aby každý druhý obchod nebyl vietnamská večerka, second hand nebo herna. Pořádáme kulturní akce, velikonoční a adventní trhy a dětská odpoledne, která mají velkou účast a kladné ohlasy. Na poslední akci přišla do Pražské víc než tisícovka lidí. Byla neděle, ale otevřeli jsme a zákazníci měli možnost si nakoupit.

Co vás přivedlo do TOP 09?

Místostarosta Příbrami Vašek Švenda je nejen spoluzakladatelem Spolku Pražské ulice, na které jsme jako obchodníci sousedé, ale i místní organizace TOP 09 v Příbrami. Spřátelili jsme se a nabídl mi, jestli bych se nechtěl stát členem. Zašel jsem na schůzku a zjistil, že v místní organizaci TOP 09 jsou lidé se stejnými názory, jaké mám já, tak proč ne? Zalíbilo se mi to. Jsem tam nejmladší. Na Příbramsku máme stabilní organizaci a nyní zakládáme místní organizaci v Sedlčanech, kde je hodně pravicových voličů.

Proč jste se rozhodl kandidovat v krajských volbách?

Kandidoval jsem v posledních komunálních volbách, ale bohužel mi to o pár hlasů nevyšlo. Komunální politika mě baví a rád bych se věnoval i té krajské. Chtěl bych přinášet do práce krajského zastupitelstva názory a postoje mladých voličů, jejich zájmy. Myslím, že by měly být vyslyšeny.

Co je podle vás největší problém Příbramska a vůbec Středočeského kraje?

Mladí se narodí a vychodí školu v Příbrami, vystudují, ale nemůžou tady a ani v okolí najít práci, která by odpovídala jejich vzdělání a jejich ambicím. Domnívám se, že tohle je jeden z důvodů, proč z Příbrami kvalitní a vzdělaní lidé utíkají do hlavního města. Vracejí se pouze na víkendy, navštívit rodiče a kamarády.

Co by se dalo udělat z pozice krajského zastupitele pro to, aby to tak nebylo? Jakou máte vizi?

Maximálně bych chtěl využívat průmyslové zóny v okresních městech a přivést sem zahraniční investory. V Příbrami jsme v kontaktu s Czech Investem, ale zatím nemáme pro průmyslové zóny dostatečné prostory, které bychom investorům mohli nabídnout. Proto vyjednáváme o odkoupení pozemků v blízkosti průmyslové zóny.

Vy jste se v Příbrami narodil...

Ano. Vychodil jsem tady základní školu, ale střední a vysokou jsem vystudoval v Praze. Devět let jsem dojížděl každý den. Bylo to docela náročné, ale nechtěl jsem bydlet v Praze, jsem věrný Příbramák. Před deseti, dvanácti lety byla doprava mnohem horší. Spoje nebyly tak pravidelné jako dnes. Teď jezdí autobusy do Prahy každých deset nebo patnáct minut, dříve sotva jednou za hodinu. Bydlel jsem na Nové Hospodě, což byla poslední zastávka, takže jsem si málokdy sedl a stával jsem v těch starých karosách u řidiče. Topení bylo pouze vpředu a v zimě, kdy řidič musel hodně topit, aby lidem vzadu nebylo zima, jsem po kilometru sundával bundu, po druhém kilometru svetr a po třetím už bych si nejradši svlékl i tričko.

Doprava je možná jedno z klíčových témat středočeské politiky?

Určitě, velmi aktuální. Líbí se mi, že máme rychlostní silnici R4, dnes přejmenovanou na D4, hned vedle Příbrami, takže i pro investory je tu slušná dopravní obslužnost, relativně blízko k průmyslové zóně. Také by bylo dobré dostat do povědomí lidí, kteří dojíždějí ze Středočeského kraje do metropole za prací, aby víc používali veřejnou dopravu a vytvořit pro to vhodné podmínky, třeba i budováním odstavných parkovišť. Nemohl jsem si nevšimnout, že většina obyvatel Dobříše ve velkém parkuje v blízkosti vlakového nádraží a do zaměstnání jezdí vlakem. Jsem přesvědčen, že je to z důvodu zavedení modrých zón v Praze. Mezi mladými na sociálních sítích funguje tzv. skupina: Příbram – Praha, Praha – Příbram. Členové této skupiny sdílejí s dalšími uživateli informace o tom, kdy se chystají do Prahy, respektive do Příbrami. Je fajn, že lidé myslí ekonomicky a snaží se využít veškerá volná místa v autech. Problematika dopravy by mi v krajském zastupitelstvu byla blízká.

Jak odpočíváte?

Jsem aktivní sportovec. Dříve jsem měl více času, teď jsem rád, když se jednou, dvakrát týdně dostanu na tenisový kurt, pinknout si s přáteli. Dřív jsem aktivně plaval, dneska jsem rád, když se na chvíli dostanu na nějaký rybník. Plavání a tenis jsou mojí relaxací, úplně při tom vypnu, přestanu se soustředit na práci a věnuji se jen sám sobě.

Která místa v Příbrami máte rád?

Kromě Pražské ulice určitě Svatou Horu, která prošla letos rozsáhlou rekonstrukcí a vřele všem doporučuji také návštěvu hornického muzea. Věřím, že se podaří opravit příbramský plavecký bazén – to bude další lákadlo pro turisty. 

Chcete se příbramské politice věnovat i do budoucna?

Určitě. Líbí se mi změny, které po bývalém vedení nastaly. Zlepšila se komunikace. Jsme k občanům otevření: vytvořili jsme nový internetový portál, online vysíláme jednání ze zastupitelstva a máme nový informační sms systém. Převzali jsme radnici se ztrátou, snažíme se šetřit. V Příbrami se za směšné peníze rozprodávaly byty i komerční prostory, které vydělávaly do městské kasy hodně peněz. Zalepoval se tak deficit na konci roku. Ještě nám něco málo zůstalo, a o to málo se budeme starat, jak nej-lépe umíme.

Měl byste třeba ambici být jednou v Příbrami starostou?

Chci v politice zůstat, tak proč bych se takové funkci bránil?       

Marie Reslová

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme