Schweigstill: Dům služeb na dolním náměstí čeká na nápady Mělničanů

19. 4. 2016

K příští podobě městské části Domu služeb na náměstí Karla IV. v Mělníku mohou přispět i místní lidé. Radnici mohou zasílat své nápady a náměty do poloviny letošního května.

Podle mělnického místostarosty Milana Schweigstilla čekají změny celé dolní náměstí. „V současné době probíhá soutěž na studii, jak by náměstí Karla IV. mělo vypadat," připomněl místostarosta s tím, že součástí je i řešení plochy po nemovitosti přezdívané Amerika, Teherán nebo Hold, kterou čeká demolice. Prozatímní řešení volného prostoru bude pravděpodobně zahrnovat i parkovací stání, kterých je v historickém centru stále nedostatek.

Už teď je jisté, že v polovině Domu služeb patřící městu bude mít zázemí knihovna, která zatím sídlí v omezených prostorách ve vile Karola. „Architekt připravuje návrh, co dalšího by tam mohlo být," doplnil Milan Schweigstill, podle něhož mělnická stavební a dislokační komise doporučila, aby se radnice nezaměřila pouze na knihovnu, ale hledala řešení celé nemovitosti.
„Necháváme zpracovat energetický audit, ze kterého by měl vycházet například typ opláštění a oken nebo následné zateplení stavby," poznamenal místostarosta.

V přízemí městské části Domu služeb zůstanou obchody, nad nimi by pak vedle knihovny měla být dále i školka Rolnička, mezi jejíž služby patří hlídání malých dětí. „Počítáme také například s kavárnou, konferenčním sálem a malým kinem pro seniory, které by promítalo starší snímky, nebo s různými hrami," poznamenal Milan Schweigstill s tím, že do studie budou zahrnuty další dobré nápady, které by mohly pocházet od lidí.

Přesné náklady na změny mělnického náměstí Karla IV. zatím nejsou stanoveny. I bez demolice Teheránu by podle odhadů mohly dosáhnout částky mezi třiceti a čtyřiceti miliony korun. Jen knihovna má totiž stát patnáct až sedmnáct milionů. Město už hledá dotační tituly, které by mu na náklady mohly přispět.

Zdroj: melnicky.denik.cz; 17.4.2016; rubrika/pořad: Moje Mělnicko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme