Šance stát se starostou mají Vařeka, Švenda i Král

1. 10. 2018

Prakticky úplně vyloučené z boje o funkci starosty jsou dvě strany a to Dělnická strana sociální spravedlnosti, která sestavila do dvaceti pětičlenného městského zastupitelstva kandidátku s pouhými jedenácti kandidáty a v minulých volbách získala jen 0,45 procenta hlasů, další stranou je pak Sdružení pro republiku – Republikánská strana Československa Miroslava Sládka, které postavilo do letošních komunálních voleb jediného kandidáta a v minulých komunálních volbách ani nekandidovalo.

Poměrně velkou šanci na obhájení pozice starosty města má současný starosta Jindřich Vařeka, i když v poslední době jeho šance, díky několika nešťastným krokům v kampani, jsou zhruba padesát na padesát. Jindřich Vařeka totiž na svém osobním profilu na sociální síti Facebook zveřejnil svůj seznam úspěchů hnutí ANO, za které kandiduje, které se v končícím volebním období povedly. Nicméně tím vyvolal u části lidí vlnu nevole, protože mu připomněli, že celé čtyři roky vládlo ANO v Příbrami v koalici s TOP 09 a taky by logicky část úspěchu mělo patřit i jim.

Dalším krokem, který vyvolal rozčarování a vlnu nevole u jeho voličů, je informace, která už několik dní koluje městem, podle ní by měl Jindřich Vařeka v případě úspěchu v komunálních volbách a obhájení pozice starosty ve funkci setrvat jen do konce roku a pak ji předat trojce na kandidátce ANO současnému řediteli Centra sociálních a zdravotních služeb města Příbram Janu Konvalinkovi. Sám by se měl prý vrátit do čela rodinné firmy Ravak a nahradit tak svého devadesátiletého otce.

Ostatně právě na toto se Vařeky prostřednictvím své facebookové skupiny zabývající se děním ve městě, zeptal i její administrátor Michal Šprysl. Nicméně jeho otázka směřovaná na starostu města ve skupině čítající přes deset tisíc lidí, zatím zůstává nezodpovězena, což podle komentářů, které pod ní přibývají příliš Vařekovy šance na volební úspěch nezvyšuje. Stejně tak jako veřejné dohady o chystané koalici s ČSSD, kterou vede Petr Větrovský, považovaný částí voličů za kontroverzní postavu příbramské politické scény.

Se svým lídrem by v případě pozice starosty mohla uspět i koaliční TOP 09. Ve prospěch současného místostarosty Václava Švendy mluví především jeho slušné vystupování, nenapadání ani koaličního partnera, ani ostatních kandidujících stran. To by mohla být velmi slušná deviza v případě sestavování nové koalice. Nápadníků bude mít příbramská Topka v případě úspěchu zcela určitě dost.

Poměrně silnou podporu na sociálních sítích, youtube ale podle svých slov i v příbramských ulicích má lídr opozičního hnutí Šance pro Příbram Vladimír Král. Ani on není zcela bez šance usednout do křesla příbramského starosty. Po celé volební období patřil k aktivním oponentům současného starosty Jindřicha Vařeky, se kterým se častokrát neshodli a asi nejznámějším sporem byl případ možného vzniku destinační agentury Brdy, či spor kolem spadlé zdi Březohorského hřbitova.

Nicméně všichni zmínění mají šanci usednout do starostenského křesla pouze v případě, že se jim podaří po volbách vytvořit koalici. Ovšem, že to také mohou být velmi složité počty například kvůli tomu, do jaké míry se podaří uspět možným černým koním voleb v podobě Pirátů či Okamurovy SPD, na tom se shoduje většina lídrů všech příbramských politických uskupení.

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme