24. 9. 2013

Pozvat si k sobě domů kandidáta do poslanecké sněmovny a udělat si takovou malou "předvolební debatu" u sebe v obýváku - to umožňuje strana TOP 09, a pro dvojku na krajské kandidátce Helenu Langšádlovou byl právě Kostelec nad Černými lesy první zastávkou této obývákové kampaně.

Ostatně, Helena Langšádlová nebyla v Kostelci zdaleka poprvé – jako poslankyně naše město pravidelně navštěvuje při keramických trzích, několikrát s námi jednala na radnici, a hlavně díky ní se podařilo vyjednat rekonstrukci bývalé vrátnice v Sanatorce a státní policisté se tak mohou těšit na zbrusu novou služebnu.

Také iniciovala jednání na Ministerstvu zdravotnictví, když město projevilo zájem o koupi rozestavěného panelového domu v Sanatorce, který MZ ČR nevyužívalo. Nyní už město má tento objekt ve svém vlastnictví, probíhají přípravné projektové práce a v Sanatorce bude další zrekonstruovaný objekt.

A tak jsme pro ni v úterý 24. září přichystali nabitý program. Po krátkém obědě s místostarostkou Janou Havelkovou jsme zavítali za malým Maximem Čejkovským. Chlapeček, na kterého se v životě zatím příliš štěstí neusmálo, je velký bojovník, a i my jsme hledali cesty, jak kromě spontánní podpory občanů (sběr víček, individuální příspěvky) ještě více pomoci. Protože se Helena Langšádlová sociální problematice dlouhodobě věnuje, probrali jsme možnosti podpory, ať už mecenášů či státního sociálního systému, a vypadá to, že by se mohlo brzy podařit Maximovi jeho nesnadnou cestu životem alespoň trochu ulehčit.

Další zastávka naší cesty po Kostelci byla v domově pro seniory. Zde už šlo také o návrat do známého prostředí, s paní ředitelkou Volavkovou se Helena Langšádlová již v minulosti setkala, a přátelská schůzka tak trochu netypicky skončila ve sprše - myšleno v nové zrekonstruované místnosti našeho domova.

Po rychlém zastavení u kosteleckých skautů jsme zamířili rovnou do obýváku Jany Havelkové. Sešlo se nás celkem devět dospělých a jeden mladý hoch, a tématům se meze nekladly. Zevrubně jsme probrali problematiku školství (a hlavně palčivý problém přeplněnosti základních škol v prstenci kolem Prahy), způsoby získávaní dotací (a kolik peněz z nich vlastně padne na administrativu s nimi spojenou), a u medovníku a kávy se dostalo i na to, jaký je Miloš Zeman v osobním kontaktu a jak vlastně vypadá zákulisí "velké" politiky. Hodina tak utekla jako voda, a po rozloučení se s přítomnými nás ještě čekalo večerní pokračování zajímavého povídání v Černokosteleckém pivováru pro všechny zájemce z Kostelce a okolí.

Když jsme se s Helenou Lagšádlovou večer loučili, slíbili jsme si, že se v Kostelci zase brzy shledáme. Přestože před volbami zaznívá mnoho slibů, jsme si jisti, že tenhle bude určitě splněn. 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme