Rozpočet Kolína: více akcí méně finančně náročných

Kolínský deník | 13.1.2012 | Rubrika: Kolínsko | Strana: 3 | Autor: JANA MARTINKOVÁ | Téma: Středočeský kraj

13. 1. 2012

Více akcí méně finančně náročných. Tak označil místostarosta Jan Pospíšil charakter investic, které jsou zahrnuty v návrhu letošního rozpočtu města.
„Povedlo se nám, že město má zaplacené faktury. Neopakoval se stav z  loňského roku, kdy jsme před sebou tlačili 30 – 35 milionů nezaplacených faktur,“ podotkl místostarosta s tím, že ještě pár milionů městu na účtu zbylo.
„Když jsme nastoupili, měli jsme u dodavatelů neuvěřitelný počet nesplacených faktur, a teď máme skutečně nulu, naopak jsme i od dodavatelů chváleni, že se naše platební morálka zdvihla,“ říká starosta Vít Rakušan. „Můžeme si dát na stůl příjmy, rozdělovat je do kolonek a už nemusíme myslet, že na nás budou během roku odněkud vylézat závazky,“ dodal.

Stále víra v dotaci na čističku

Pro rok 2012 město stále počítá, že se uskuteční rekonstrukce čističky, tzn., že přijde dotace. „Z pohledu ministerstva životního prostředí je vše v pořádku a nic nebrání udělení dotace. Situaci ale stále technicky řeší státní fond životního prostředí. Jde o investici nad 100 milionů, bude proto ještě schvalovací řízení na ministerstvu financí,“ popsal starosta současný stav.
V návrhu rozpočtu Kolína podle jeho slov není celá částka spoluúčasti města (tj. přes 60 milionů korun), ale jen část. „Akce nebude probíhat jen v jednom roce. Spoluúčast bychom tedy rozložili do delší časové roviny,“ vysvětlil Vít Rakušan. Pracovat na čističce, tedy v podstatě největší akci letošního rozpočtu, by se teoreticky mohlo začít v dubnu.

Gymnázium, hřiště,divadlo

Z dalších plánovaných výdajů lze jmenovat investice do gymnázia (necelých 11 milionů), hřiště u 6. a 7. základní školy, zateplení městských budov, výměny oken tam, kde město nemá šanci získat dotaci (starší budovy nepanelákového typu), výměny oken ve starších školách, investice do městského divadla, zřízení městské galerie apod.

Parkovací místa, opravy chodníků

„V návrhu rozpočtu jsou také investice do kamerového systému (přibližně 800 tisíc korun), další poměrně vysoká částka by měla jít do obnovy dětských hřišť, ale i do dlouho chtěných akcí, jako je rozšíření parkovacích míst v ulici Rimavské Soboty, úprava prostranství v  Seifertově ulici, tradičně jsou tu i opravy chodníků a silnic, a to i v  lokalitách, které byly vysloveně žádány v přáních občanů, jež jsme nalezli pod vánočním stromkem,“ doplnil starosta.

Dopravní změny kvůli obchvatu

Výraznou investicí, související s dokončováním stavby obchvatu, je i úprava křižovatky Táboritská x Polepská, kde bude instalován semafor a změní se i samotná úroveň křižovatky. Důvodem je předpokládaná vyšší dopravní zátěž v Polepské ulici po spuštění obchvatu.
S tím souvisí i návazné akce jako vybudování cyklostezek. „Cyklostezka by měla protkávat ulice Benešova, Masarykova, Žižkova, Táboritská, Polepská, Orebitská směr Polepské údolí,“ upřesnil místostarosta Tomáš Růžička. V souvislosti s dobudováním obchvatu se na křižovatce Polepská x Táboritská také vybuduje světelný přechod a město plánuje výstavbu světelného přechodu i na křižovatce ulic Polepská a Královská stezka. „Tyto investice se dohromady pohybují v částce necelé tři miliony,“ upřesnil místostarosta Růžička.
„Už se zkrátka investičně připravujeme na dobudování obchvatu, chceme na to mít připravené naše vnitřní komunikace, které budou touto velkou investicí bezprostředně dotčeny,“ říká starosta Rakušan.

Opravy v domově důchodců

„Nezapomněli jsme ani na pokračování oprav městských domů a počítáme i s  opravami v domově důchodců. Tam jsme připravili investice na polohovací postele podobně jako v loňském roce, počítáme s opravami uvnitř, může se jednat i o celkovou rekonstrukci koupelny pro seniory a připravujeme opravu fasády,“ doplnil místostarosta Růžička.

Podnikatelský inkubátor

„Uvědomujeme si, jaké máme finanční možnosti. Paradoxně úsporný rozpočet může vést k tomu, že investice směřují do konkrétních přání, která lidé v Kolíně mají,“ soudí starosta a připomíná další plánovanou akci, a to je podnikatelský inkubátor v areálu kolínského zámku.
Zde záleží na úspěšnosti dotace, o niž město žádá na ministerstvu průmyslu. Rozpočtově je na podnikatelský inkubátor už připravena spoluúčast města.

Nejdůležitější plánované akce

– rekonstrukce čistírny odpadních vod ­ investice do budovy gymnázia ­ oprava hřišť u 6. a 7. základní školy ­ opravy v městském divadle ­ zřízení městské galerie ­ investice do kamerového systému ve městě ­ obnova dětských hřišť ­ rozšíření počtu parkovacích míst v ulici Rimavské Soboty ­ opravy silnic a chodníků ­ úprava křižovatky Táboritská x Polepská ­ cyklostezka Benešova, Masarykova, Žižkova, Táboritská, Polepská, Orebitská – směr Polepské údolí ­ opravy v domově důchodců ­ úprava prostranství v Seifertova ulici

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme