Rakouský spolumajitel firmy odmítl navrženého jednatele

11. 6. 2015

Městu se zatím nedaří ustanovit ve společnosti Compag zajišťující pro Votice široké spektrum služeb jednatele. Zastupitelstvo schválilo pro valnou hromadu společnosti, v níž má poloviční majetkový podíl, do funkce Martina Slavíka. 

Starosta jedná se spoluvlastníkem 

Rakouský spoluvlastník využil svého rovnocenného hlasu a kandidáta radnice na post jednatele společnosti s ručením omezeným odmítl. 

„Budeme se společníkem ve firmě dále vyjednávat. Jedu kvůli tomu do Rakouska,“ uvedl Jiří Slavík, starosta města. Neopomenul připomenout, že jeho příjmení s navrženým a odmítnutým jednatelem Compagu je shoda náhod. „Nejsme příbuzní. Společného mám to, jak jsem zjistil až s odstupem, že naše děti studují na stejné střední škole,“ podotkl starosta Jiří Slavík. Ze strany města došlo k personální nouzi, kdy nemá „svého“ zástupce dohlížejícího na spoluvlastněnou společnost, po rezignaci někdejšího místostarosty Tomáše Válka. 

Rychlá rezignace radnici zaskočila 

„Bylo velmi těžké hledat náhradu. Nečekali jsme, že bývalý kolega Tomáš Válek odstoupí v takto rychlém tempu. Bylo možné nominovat někoho ze zastupitelstva, ale nikdo z nás není na problematiku likvidace odpadu a údržby komunikací a zeleně odborníkem,“ konstatoval na veřejném zasedání zastupitelstva Jiří Slavík. 

Další kandidáti se do funkce nehrnuli 

Několik votických zastupitelů připustilo, že byli oslovení, o pozici jednatele Compagu chvíli uvažovali, ale vzhledem ke svým podnikatelským aktivitám a časovému zaneprázdnění by funkci nemohli vykonávat řádně. 

Radnice oslovila i další osoby, které mají k problematice blízko, ale nikdo se do statutárního orgánu nehrnul. Základní měsíční odměna za funkci je 15 tisíc hrubého. Kní náleží bonusy jako PC vybavení, mobilní telefon, možnost používání služebního automobilu a především podíly na hospodářských výsledcích firmy. „Tak tím jsem se vůbec nezabýval,“ ujistil navržený Martin Slavík votické zastupitelstvo před hlasováním o nominaci. Druhým jednatelem a souběžně ředitelem společnosti je Jiří Kymla. 

Nabízela se i varianta, aby město zastupoval při výkonu vlastnických práv někdo z bývalých či současných pracovníků firmy, který je seznámený s chodem služeb poskytovaných nejen městu jako spoluvlastníkovi a zároveň největšímu zákazníkovi, ale i dalším okolním obcím. 

Staré vazby radnice nechce oživovat 

„Můj názor je, že není dobré, aby byl na jednatele nominován někdo zevnitř firmy, když chceme, aby hájil zájmy města plnohodnotně,“ vysvětlil veřejnosti starosta. Na valnou hromadu Compagu Votice, nejvyššího orgánu společnosti, v květnu městští zastupitelé vyslali jako další delegáty zastupitele Radka Pohana, místostarostu Martina Rataje a někdejšího vedoucího pracovníka zmíněné firmy, hlavního vodohospodáře a vedoucího střediska Voda, Františka Runda, jenž je zároveň odborným konzultantem starosty Jiřího Slavíka. 

„Můj názor je, že není dobré, aby byl na jednatele nominován někdo zevnitř firmy, když chceme, aby hájil zájmy města plnohodnotně.“Jiří Slavík, starosta Votic 

Ladislav Jerie

Zdroj: Benešovský deník, 2.6.2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme