Radní navrhují závory. Oproti automatům je nelze zneužít

Rakovnický deník | 3.1.2012 | Rubrika: Rakovnicko | Strana: 3 | Autor: MIROSLAV ELSNIC | Téma: Středočeský kraj

3. 1. 2012

Rakovnická radnice také uvažuje o zřízení závory v Trojanově ulici kvůli obyvatelům v Palackého ulici, ale také se uvažuje o regulovaném průjezdu Vysokou ulicí na náměstí.

Rakovník – Už teď je více než jasné, že systém dopravy v historickém centru Rakovníka se změní. Jak? Odpověď není ještě definitivní. Radnice chce nejdříve podebatovat s rakovnickými obyvateli, teprve poté problematiku dopravy na Husově náměstí a jeho okolí začnou řešit zastupitelé.
Současný návrh, jak by měl v budoucnu vypadat provoz na Husově náměstí, chtějí radní spolu s odbornou firmou,jež se dopravní studií zabývá, představit občanům během veřejné debaty (11. ledna od 18 hodin v sáleKC Rakovník).

Zůstanou závory?

Téměř finální studie, se kterou bude mít možnost se seznámit hlavně široká veřejnost, počítá se zachováním současného systému závor. Nic však ještě není podle starosty města Zdeňka Nejdla (ODS) definitivní.
„Stát se může cokoliv. Nakonec se třeba upustí od závor a zřídí se zde platební automaty,“ řekl Nejdl a zároveň připomněl,žesystémzávormá výhodu v tom, že není tak snadno zneužitelný. Systém s platebními automaty má smysl totiž pouze v případě, že by náměstí a hlavně návštěvníky kontrolovali strážníci, jelikož je tento způsob vybírání poplatku za parkování snadno zneužitelný.
Iztohotodůvodu sepočításe systémem závor. Dojít by mělo k odstranění výběrčí budky na Žižkově náměstí u budovy rakovnického gymnázia.
„Zde dojde k odstranění budky a také se uvažuje, že by zde byly dvě závory pro případ, že by se třeba jedna porouchala,“ doplnil Nejdl. Ten dále řekl, že na náměstí tak vzniknou tři platební terminály a jakási centrála tohoto systému pak bude sídlit v budově staré školní jídelny místo kadeřnictví.
Nově radní uvažují o instalaci další závory do Trojanovy ulice. „Jednalo by se o regulovaný výjezd, který by sloužil hlavně obyvatelům Palackého ulice. Ti musejí v současné době projet celým náměstím, takto by mohli vyjet Trojanovou ulicí,“ informoval Jan Polák, mluvčí radnice.

Co s Vysokou?

O zprůjezdnění uvažují představitelé radnice také u Vysoké ulice, kde je situace s parkováním vůbec nejkritičtější. Nejednalo by se však o plně průjezdnou ulici. Tam, kde šíře silnice umožňuje obousměrný provoz, tam by mohli lidé a návštěvníci normálně zajet, avšak v místech, kde je komunikace příliš úzká, by byla zaslepena sloupkem, který by se v  případě umožnění průjezdu ulicí zasunul do země. Tato výjimka by byla přednostně určena pro místní obyvatele a také pro zásobování. Pokud by k  tomu došlo, byla by nutná místní rekonstrukce. Podobným způsobem by se měl regulovat i provoz v Nádražní ulici.
Nevyřešenou otázkou dále zůstává i samotná realizace změny dopravního systému.
„Diskuze na toto téma ještě neskončily. Dopravní situace by se mohla řešit projektově naráz, realizace by pak mohla býtpostupná. V první etapěby pak mohly být umístěny platební automaty ve Vysoké a Poštovní ulici,“ řekl Nejdl.

Debata v KC Ve středu 11. ledna je od 18 hodin v sále Kulturního centra Rakovník na programu tak dlouho očekávaná veřejná debata občanů Rakovníka s radnicí i zástupci firmy, kteří zpracovávali odborné studie.

Opozice vyčítá Šváchovi sliby Rakovník – Opoziční zastupitelé vyčítají v diskuzích hlavně místostarostovi Janu Šváchovi, že měl odstranění „výběrčích budek” několikrát ve volebním programu, přesto jsou budky se závorami na náměstí neustále. Rakovničané by raději na náměstí viděli parkovací automaty, stejně jako je tomu v jiných městech. „Závory tam byly tenkrát umístěny dočasně, s tím, že se odstraní. Závora nezmizela, nejednalo se o jejím odstranění, ale jednalo se pouze o zvýšení poplatku. Lidéměchytají pod krkem, když to vidí,“ reagoval na zasedání zastupitelů Jiří Ludačka. Místostarosta Rakovníka Jan Švácha (TOP 09) ubezpečil, že návrh i odborná studie na optimalizaci dopravy v centru města obsahuje i odstranění budek.

„Stát se může cokoliv. Nakonec se třeba upustí od závor a zřídí se zde platební automaty.“ Zdeněk Nejdl, starosta

Názor z internetové diskuze Rakovnického deníku Víte,pročvšichni požadujíodstraněnízávorabudky?Tonenívůbeckvůli estetice, ale kvůli tomu, že parkovací automaty se mohou šidit a pokud to nebude městská policie striktně pokutovat (na což všichni spoléhají), tak bude jezdit na náměstí valná většina zadarmo. S tím bude samozřejmě souviset obrovská přeplněnost náměstí, takže se tím docílí úplně opačného efektu, než se hlásá. A jsem zvědavý, na co se potom budou živnostníci vymlouvat, že nemají kšefty. Bylo by to hezké náměstí, kdyby se provoz automobilů omezil,nebo do konce úplně ztratil. V jiných okolních městech se na náměstí vůbec auta nedostanou a lidi nemusejí dýchat zplodiny. Rakovník je tady s tím skoro všude známý, o budkách ani nemluvě. Mně osobně se ani nelíbí, jak děti ze školy přecházejíodMŠa vzápětí jezdí auta od budky,nebo okolí gymnázia,tamse taky musí chodit opatrně. Jsem pro, ať se zamezí průjezd aut náměstím.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme