Radní Jakob navštívil Příbramsko

9. 12. 2020

Radní Jan Jakob (TOP 09) se seznamuje se všemi příspěvkovými organizacemi, které fungují ve Středočeském kraji. Chce tak zjistit, v jaké jsou organizace kondici a jak jim může kraj do budoucna pomoci. Krajská muzea a galerie jsou po vládním rozvolnění opět otevřena veřejnosti, zájemci tak mohou kulturní instituce znovu navštěvovat.

Radní Středočeského kraje pro kulturu Jan Jakob se průběžně osobně seznamuje se všemi příspěvkovými organizacemi, aby zjistil, v jaké jsou kondici a jak přečkaly složitou letošní sezónu. Například na Příbramsku navštívil místní Hornické muzeum.

"Samozřejmě bych rád všechny naše příspěvkové organizace navštívil, je jich celkem 19 v oblasti kultury, jedna v cestovním ruchu a ty všechny mají ještě spoustu různých poboček. Já je chci poznat, abych věděl jejich problémy," řekl Jan Jakob, radní Stč. kraje. 

Podle vedení muzea byla letošní sezóna složitá, ale podařilo se ji úspěšně přečkat. Počet návštěvníků i tak klesl o desítky tisíc.   

"Ten propad je zhruba 50 tisíc, protože jsme každý rok zvyklí vítat 120 i více tisíc návštěvníků, takže taková je letošní bilance," řekl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.  

Mezi další zastávky pak patřil památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě, kde by už podle ředitelky bylo například potřeba zmodernizovat zázemí i expozici. 

"Máme více jak 120 let starou expozici věnovanou skladateli Antonínu Dvořákovi a tu bychom rádi nějakým způsobem zmodernizovali a upravili," řekla Jarmila Obermayerová, ředitelka Památníku Antonína Dvořáka. 

"Já věřím, že po projednání daňového balíčku v Senátu a potom i v PS, bude ta situace pro kraj veselejší a že třeba budeme moci obnovit jednotlivé fondy na podporu kultury a památkové péče," řekl Jan Jakob, radní Stč. kraje. 

Středočeská muzea a galerie jsou po vládním rozvolnění opět otevřeny, příbramské Hornické muzeum nebo Památník Antonína Dvořáka tedy mohou zájemci opět navštívit. Bližší informace o krajských kulturních institucích jsou uveřejněny na webu Středočeského kraje. 

Převzato z: Praha TV

Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme