Profesionální pěstouni dostanou od státu až 32 tisíc měsíčně

6. 10. 2011

Opuštěné děti žijící v ústavech se do dvou let dostanou do náhradních rodin. Starat se o ně budou profesionální pěstouni za plat od 8 do 32 tisíc korun podle počtu dětí a jejich postižení. Takové jsou plány ministra práce a sociálních věcí. Odborníci však varují: do dvou let se to nestihne a lidé to budou dělat jen pro peníze.

Opuštěné děti žijící v ústavech se do dvou let dostanou do náhradních rodin. Starat se o ně budou profesionální pěstouni za plat od 8 do 32 tisíc korun podle počtu dětí a jejich postižení. Takové jsou plány ministra práce a sociálních věcí. Odborníci však varují: do dvou let se to nestihne a lidé si budou děti brát jen pro peníze.

V České republice žije v ústavech, jako jsou například "kojeňáky” nebo dětské domovy, kolem 11 tisíc dětí. Z toho dva tisíce jsou děti do dvou let. "To je alarmující. Ve vyspělých zemích takto malé děti do ústavů vůbec nedávají, jdou rovnou do pěstounských rodin,” všímá si Helena Langšádlová (TOP 09), předsedkyně parlamentní komise pro rodinu a členka meziresortní skupiny, která plány ministerstva připomínkovala. Péče o děti do tří let je totiž podle nejrůznějších vědeckých výzkumů zcela zásadní, protože do velké míry ovlivňuje budoucí vývoj dítěte.

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto připravilo reformní změny v systému péče o ohrožené děti. "Ústavní péče by měla být až poslední možností,” slibuje ředitel odboru rodiny a dávkových systémů na ministerstvu Miloslav Macela. Nejdříve se proto bude řešit situace v biologické rodině tak, aby dítě mohlo vyrůstat s  vlastními rodiči.

"Jsme si vědomi, že chybí síť terénních služeb i sociálních pracovníků a že rodiče přicházejí o děti i třeba kvůli neutěšené ekonomické situaci či vyčerpání z péče o postižené dítě,” uvědomuje si ministr Jaromír Drábek problémy, které dnes vedou k  odebírání dětí a jejich umísťování do ústavů.

Konec kojeneckých ústavů

Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, kterou ministr v pátek podepsal, proto počítá s vytvořením sítě terénních a ambulantních služeb, které budou s rodinami jejich problémy řešit a pomáhat jim v krizových situacích. Zapojeni budou sociální pracovníci, psychologové, terapeuti, speciální pedagogové i zdravotníci. "Síť služeb, která zamezí posílání především malých dětí do ústavů, chceme vybudovat ve velmi krátkém horizontu, a to do dvou let,” slibuje Drábek.

Pokud ani odborná pomoc nepomůže, bude se pro děti hledat vhodná pěstounská rodina. Ministerstvo proto plánuje velkou mediální kampaň, která veřejnost na nové povolání upozorní. Dosud totiž nebyla péče o cizí děti v rámci pěstounské péče považována za povolání – pěstouni dostávali "odměny”a často měli vedle péče o děti běžné zaměstnání.

To se od poloviny příštího roku, kdy má novela vstoupit v platnost, změní. Z pěstounství se stane profese jako každá jiná - pěstouni budou podepisovat smlouvu o  vykonávání pěstounské péče a dostávat plat (viz tabulka). Ten se bude stupňovat podle počtu svěřených dětí a jejich případného postižení. Vedle platu budou mít pěstouni i nadále nárok na příspěvky pěstounské péče (např. příspěvek na úhradu potřeb dítěte podle věku a postižení dítěte od 3680 do 6976 korun měsíčně).

Rodiči pro peníze?

Bohulibý záměr ministerstva však vzbuzuje i obavy. "Dosud není jasné, jaké požadavky budou muset zájemci o pěstounství splňovat, aby se dítě nedostalo k někomu, kdo je motivován jen těmi penězi,” poukazuje vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. "Také si nedokážu představit, jak chtějí do dvou let zrušit kojenecké ústavy. Vždycky tu budou děti, pro které prostě jiná možnost nebude,” dodává.

Nad spěchem, se kterým chce ministerstvo zásadní změny provést, se pozastavuje i Pavel Šmýd ze Sdružení pěstounských rodin. "Je to strašně krátká doba. Až minimálně po třech letech, kdy to počáteční nadšení opadne, se ukáže, kolik těch náhradních rodin skutečně je,” varuje. Jinak ale změny vítá. "Náhradní rodina je vždycky lepší než ústav, a to i za cenu toho, že jich dítě vystřídá několik. V ústavu se totiž ztratí ve skupině - a životu ve skupině nebo gangu dává přednost potom i po odchodu z ústavu,” upozorňuje.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/pro...-statu-az-32-tisic-mesicne_213879.html

tyden.cz | 5.10.2011 | Rubrika: Domácí | Strana: 0 | Autor: - vok -

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme