Proč chci podporovat cestovní ruch v ČR...

6. 5. 2011

Cestovní ruch je jedním z vedoucích odvětví světového hospodářství a jeho podíl na hrubém domácím produktu ve vyspělých, ale i v rozvojových zemích neustále roste a dosahuje pozoruhodný objem.

V této době patří cestovní ruch mezi nejvíce zasažené odvětví národního hospodářství ČR, což dokazují poklesy, které jsou v době krize znatelné zejména ve změně nabídky jednotlivých subjektů cestovního ruchu vyvolanou poptávkou ze strany účastníků cestovního ruchu.

Cestovní ruch jako součást národního hospodářství, a zvláště jeho segmenty ubytování, stravování, lázeňství a kongresový, se významně podílí na tvorbě hrubého domácího produktu. Příjmy a výdaje z cestovního ruchu mají dopad na státní rozpočet a platební bilanci státu. Cestovní ruch významně ovlivňuje investiční činnost, zaměstnanost a celkový rozvoj regionů. Má také výrazný dopad na společnost, neboť slouží jako nástroj vzdělávání a kulturní výchovy člověka, přispívá k výměně informací  a má další kladný vliv nejen v oblasti poznávání.

Cestovní ruch je průřezovým odvětvím, které zahrnuje nejrůznější služby a profese a je napojeno na mnoho dalších hospodářských činností. Prolíná se řadou oborů národního hospodářství, na které má buď přímý nebo zprostředkovaný vliv.

Na cestovní ruch je třeba nahlížet jako na vysoce ucelený systém subjektů a vazeb, jejichž působení má četné ekonomické, sociální i envirometální dopady regionálního a globálního rozsahu.

Jsem přesvědčen, že si tato oblast zaslouží velkou pozornost a péči a chci se jí maximálně věnovat společně s TOP 09.

 

 

 

Mgr. Jan Smutný, poslanec parlamentu ČR
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme