Poděbradské nádraží: zásadní opravy začaly

11. 6. 2015

Lešení stojí kolem horní části budovy u hodin, staví se také kolem restaurace. Opravy vyjdou na více než 10 milionů 
Dobrá zpráva 

Poděbrady – Dělníci pohybující se až kolem hodin v horní části budovy. Už několik dnů stojící lešení kolem vitráží. A probíhající stavební práce momentálně kolem vyboulení nádražní restaurace. 

Tak to v těchto dnech vypadá u jedné z historicky nejcennějších budov lázeňského města. Všechno jsou to neklamné signály toho, že začala její zásadní rekonstrukce. Tu financují České dráhy a měla by stát více než 10 milionů korun. Rekonstrukce se dotkne fasády, vitráží, perónů i nejbližšího okolí nádražní budovy. Podle místostarosty Ivana Uhlíře by opravy měly být dokončeny v červnu, tedy ještě před dokončením nedalekého železničního nadjezdu. „Úpravami projdou například fasády, vitráže, prostory s květinami před budovou a hlavní perón. Budou odstraněny letité nánosy barev, zmizí také některé příčky. Úpravy se naopak nebudou týkat té části budovy, kde se nachází byty zaměstnanců drah,“ uvedl místostarosta. 

Takto zásadní rekonstrukci budou pochopitelně dozorovat památkáři. „Před začátkem celé rekonstrukce musí být proveden archeologický průzkum, což je při podobných akcích nezbytné a běžné,“ doplnil Uhlíř. 

Funkcionalistická budova poděbradského nádraží je význačnou stavbou a minimálně v první polovině minulého století byla považována za nejkrásnější nádražní budovu v republice. Však si jako kulisu do svých filmů vybrali známí režiséři. Objevila se například ve filmu Miroslava Cikána Hrdinný kapitán Korkorán, v němž exceluje v hlavní roli Vlasta Burian. Film byl natočen v roce 1934, kdy budova stála teprve 8 let. Z pozdější doby je komedie Jiřího Krejčíka Svatba jako řemen, která byla natočena roku 1967. 

 

Miroslav S. Jilemnický

Zdroj: Nymburský deník, 16.4.2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme