Partnerství s Ukrajinci pokračuje

20. 5. 2014

Znepokojivý vývoj situace na Ukrajině je možné sledovat optikou vysoké celosvětové politiky, nebo se na ně podívat očima lidí, kteří v dotčených oblastech žijí a jsou konfliktem každodenně konfrontováni. Díky partnerství Brandýsa nad Labem s ukrajinským Dunajivci je právě druhý z pohledů vlastní mnohým obyvatelům středočeského města. Oficiální návštěvy představitelů partnerských obcí se pravidelně střídají s výměnnými pobyty dětí obou zemí a vazby, které se při takových příležitostech naváží, se pak nutně musí promítnout i do vnímání situace na Ukrajině. Krize se totiž nevyhnula ani oblasti Chmelnyckyj, kde se partnerské město nachází.

Jedním z členů dobrovolnické domobrany v hlavním městě oblasti byl také šestnáctiletý Oleksander, který při jednom z konfliktů vlastním tělem ochránil matku s dítětem před ostřelovači a byl přitom těžce raněn. Týden po této události se dostal do českého vládního speciálu a byl v doprovodu své maminky převezen do Prahy. "Od počátku jeho hospitalizace v Česku jsem byla v kontaktu s motolskou nemocnicí, osud Oleksandra mne pochopitelně velmi zasáhl. Jeho zdravotní stav byl skutečně velmi vážný, těsně před Velikonocemi mu byla amputována noha a stále se bojovalo o jeho život,“ říká Nina Nováková, poslankyně TOP 09. Hned z první návštěvy u jeho lůžka si pro sebe odnesla dva hlavní úkoly - pro kvalitu chlapcova dalšího života je důležitá kvalita protézy a také jeho orientace v českém prostředí.

„Oleksander i jeho maminka u nás požádali o status azylanta, který jim snad skutečně bude poskytnut,“ popisuje Nina Nováková. Ta chlapce v nemocnici navštívila zatím naposledy začátkem května, kdy mu mj. donesla i učebnici češtiny. „Podobnost našich jazyků je zřejmá a tak věřím, že se Oleksandrovi český jazyk brzy osvojí a pomůže mu rychleji se zorientovat v novém prostředí,“ vysvětluje Nina Nováková. Ta také zůstala v kontaktu s prof. Kálalem, ošetřujícím odborníkem na protetiku, a s náměstkem FN Motol Martinem Holcátem, díky kterému snad stát nakonec uhradí i náklady na pořízení kvalitní protézy.

V první polovině května přijelo do Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi také osm ukrajinských lékařů – specialistů, kteří navštívili mimo jiné i Neratovickou a Mělnickou nemocnici v doprovodu Aleše Kocourka, radního za TOP 09, a zúčastnili se semináře o legislativním rámci práce zahraničních lékařů, který byl pro ně připraven. "Návštěva byla dlouhodobě plánována, jsem tedy velmi ráda, že se ji nakonec přes všechna úskalí podařilo také zrealizovat, mj. také proto, že se nám dostalo informací o vývoji situace právě od těch, jichž se bezprostředně týká. Konflikt není pro nás zcela přehledný, jeho popis z úst ukrajinských lékařů proto považuji za velmi cenný. I na základě této konkrétní zkušenosti věřím, že nám nejvíc prospěje, nebudou-li zpřetrhány kontakty mezi konkrétními lidmi obou zemí," uzavírá Nina Nováková. Také delegace ukrajinských lékařů navštívila poslední den své návštěvy Česka hospitalizovaného Oleksandra, svým českým protějškům zde poděkovali za záchranu jeho života.

Chlapce nyní čeká další krok v jeho rekonvalescenci, a sice absolvování rehabilitace. Poté je třeba zajistit jemu i mamince ubytování v nové vlasti a také možnost dokončení školní docházky. Čeká jej tak ještě nejedna výzva a jistě i překážka, s níž se na cestě za novým životem bude muset vypořádat. Sil a odhodlání snad bude mít dostatek, už dokázal vybojovat cenu nejvyšší – cenu vlastního života.  

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme