Nymburští rozhodli rezolutně: automaty vyženeme z centra

5. 10. 2011

Nejtvrdší variantu omezení hracích automatů a terminálů odsouhlasili zastupitelé Nymburka

Nymburk – Několikrát se jednalo o omezení automatů v centru. Také o tom, že nesmí být provozovna s nimi sto metrů od škol a veřejných budov. Nyní rozhodli zastupitelé, že vyhláškou vyženou všechny herny z  historického centra Nymburka.„Navrhuji variantu, kdy by herny z centra úplně zmizely,“ podala návrh na vydání městské vyhlášky zastupitelka Markéta Literová. Návrh byl přijat.
Ze zákona platí, že hrací automaty a videoterminály nesmí být blíže, než 100 metrů od veřejných budov. Nymburští tedy navíc přitvrdili i v  tom, že vymezili území – v tomto případě historické jádro města – kde nesmí být vůbec.
„Musíme si určit, jakým směrem se chceme vydat. Do městské kasy šly za rok 2010 nemalé částky z automatů. Jednalo se o 8 milionů korun. Naším dlouhodobým cílem by mělo být zrušení výherních automatů v centru,“ uvažoval ještě před hlasováním místostarosta Pavel Fojtík. Rezolutně pro zrušení heren v centru byl zastupitel Petr Šmíd. „Ve Šluknovském výběžku ten celý konflikt vlastně začal také u automatů. Jsem pro vyhnání automatů ven z města.“
Co to bude znamenat pro provozovatele výherních automatů a videoterminálů? Ještě důležitá poznámka: z výherních automatů jdou poplatky městu, z videoterminálů nikoliv. Ty připadají ministerstvu financí.
Dokončení na str. 2

Nymburští rozhodli...
Dokončení ze str. 1
„Jiná situace je, když je to klasická herna a jiná zase, když mají v  hospodě jeden dva automaty, které pomáhají zaplatit nájem a provoz. V  historickém jádru města mají herny většinou obchodníci z Vietnamu,“ vyzná se zástupce provozovatelů výherních automatů Josef Burian. Ten automaty v centru neprovozuje. „Pokud bych je tam měl, bylo by to nepříjemné, to je jasný,“ dodal Burian. Zákonné pravidlo se bude týkat zřejmě restaurace Skleník na nymburském sídlišti, kde je kvůli herně nonstop provoz. Paradoxem se může zdát skutečnost, že zaklínadlo sta metrů neplatí pro mateřské školky. „Ty tam nejsou zařazeny,“ uvedla na schůzi zastupitelstva jedna z úřednic radnice. V tu chvíli si mohou oddechnout provozovatelé další sídlištní restaurace Dřevák. Situaci kolem vyhlášky budeme i nadále sledovat.

***

„Jsem jednoznačně pro vyhnání výherních automatů z města.“ zastupitel Petr Šmíd

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme