Nový poděbradský zimák by měl stát už na konci léta!

Nymburský deník | 7.2.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: MIROSLAV S. JILEMNICKÝ

17. 2. 2012

Už příští sezónu by měl sloužit jak veřejnosti, tak místním hokejistům. Zatím není jasné, kolik na stavbu dá město

Poděbrady – Zbourat, postavit znovu a lépe.
Tak by se dala parafrázovat aktuální situace kolem poděbradského zimního stadionu. Co nevidět by měla být stávající budova kompletně zdemolována a na jejím místě by měl vyrůst nový moderní bruslařský stánek. A to dokonce už do příští sezóny!
Informace potvrdil místostarosta Ivan Uhlíř. „Soutěž na provedení stavby ještě nebyla ukončena. Náš výběr ještě musí projít radou a zastupitelstvem. Pro zajímavost nejvyšší nabídka na postavení stadionu byla za 84 milionů korun,“ řekl Uhlíř.
Podle našich informací zatím nejnižší nabídku podala firma, která postavila i zimní stadion v Náměšti nad Oslavou. Nicméně zatím není jasné, jakým podílem se na zaplacení stavby bude podílet město a další firmy. „Požádali jsme o dotaci na tento projekt, uvidíme, jak žádost dopadne. Nějaké peníze jsme už sehnali za pomoci hokejistů a sponzorů, jaká bude spoluúčast města, zatím není dané,“ uvedl místostarosta.
V krajním případě tak může město zaplatit celou částku. Podle neoficiálních informací by však mělo ministerstvo financí přispět částkou 5 až 7 milionů. To je však spekulace.
Pokračování na straně 2

Nový poděbradský zimák by měl stát už na konci léta! Hokejisté chtějí rozšířit své řady
pokračování ze strany 1
Místní po řadě rozpaků, slibů a nerealizovaných projektech řešení vítají. „Konečně se nebudu bát, že mi při bruslení spadne kus střechy na hlavu. Současná hala je opravdu nebezpečná, divím se, že se ještě nic nestalo,“ řekla Poděbraďačka Petra Novotná. Hokejisté zase až tak radostí neskáčou.
Podle jednatele HC Poděbrady a trenéra Davida Kubáta si podobu stadionu představovali trochu jinak. Pokud tedy vyroste v Poděbradech stejný zimák, jako v Náměšti. „My jsme se částečně na tom projektu podíleli a když jsem se díval na interiér stadionu postaveného v Náměšti, který má být shodný s tím naším, tak se mi to po pravdě moc nelíbí. Měli jsme trochu jiné představy,“ říká Kubát.
Faktem je, že zimní stadion v Náměšti působí trochu komorním dojmem a ve fotogalerii je vidět poměrně málo místa pro případné diváky. To však místostarosta vyvrací. „Záleží na tom, která varianta nakonec bude postavena. Každopádně v jedné části stadionu by mohl být prostor pro 350 sedících diváků. Pokud by měla být vystavěna i galerie v blízkosti šaten, vešlo by se na stadion kolem 500 diváků,“ vypočítává Uhlíř. Vše však záleží na tom, jak dopadne výběrové řízení.

Hokejové plány

Nabízí se otázka, zda s novým zimním stadionem nechce také místní hokejový klub pozvednout úroveň A týmu mužů, který v současné době hraje takzvanou Krajskou ligu mužů. Což je jedna z nejnižších soutěží vůbec. „Naším prvořadým cílem bude mít kompletní hokejové týmy v mládežnických kategoriích. Až se nám podaří splnit tento cíl a vychovat vlastní kmenové hráče, pak můžeme pomýšlet na postup do vyšších hokejových soutěží,“ vysvětlil trenér Kubát.
Jinými slovy: nadšení mohou být rodiče chlapců, kteří budou mít větší šanci uplatnit se v poděbradských hokejových týmech žáčků a dorostenců. Na druhou stranu zklamání mohou pociťovat ti, kdož věřili, že s novým stadionem se především nakoupí hráči pro první tým a v dohledné době je třeba možné regionální druholigové derby mezi Nymburkem a Poděbrady. To je tedy stále v říši fantazie.

Opravy nebudou

Co s chátrajícím zimním stadionem řeší už několikáté vedení poděbradské radnice. Kolem roku 2005 byl vypracován plán kompletní rekonstrukce, který měl přijít na 40 až 50 milionů korun. Včetně výměny chlazení a střechy budovy. Nakonec z plánu v roce 2006 sešlo. Město nesehnalo peníze a jeho investiční prioritou byla v té době rekonstrukce lázeňského parku.
O rok později, v září 2007, předložilo vedení radnice ještě velkolepější plán, který by zimní stadion zasadil do kontextu sportovního centra. „Zimní stadion by se do čtyř let měl stát součástí sportovního komplexu, kde by byl i skatepark, krytý i venkovní bazén nebo tenisové kurty. Máme k dispozici čtyři návrhy,jakby mohl tento areál vypadat. Chceme se o návrhy podělit s veřejností na internetu,“ vysvětloval tehdejší starosta Lubomír Zíta.
I tento projekt kvůli penězům záhy padl. Snad tedy konečné řešení vybrala stávající radnice. Jak ideální je, to ukáží následující sezóny.
NA HORNÍM snímku současný zimní stadion, u kterého je již rozebírána střecha. Na prostředním snímku pohled zvenku na zimní stadion v Náměšti nad Oslavou, který by měl být totožný s tím, který má vyrůst do konce léta v Poděbradech. Na spodním snímku je interiér náměšťského stadionu krátce po otevření. Hokejisté mají proti takové podobě výhrady.

***

CO ZAZNĚLO O ZIMNÍM STADIONU

•„Výběrové řízení ještě nebylo ukončeno. Náš předvýběr musí potvrdit rada a zastupitelstvo.“ místostarosta Ivan Uhlíř •„Důležité je, aby hala fungovala od příští sezóny. Pokud bude včas připravena,budu spokojen.“ starosta Ladislav Langr •„Pokud bude interiér stejný jako v Náměšti, tak se mi to po pravdě příliš nelíbí. Měli jsme trochu jiné představy.“ David Kubát, jednatel a trenér HC Poděbrady •„Doufám, že bude otevřena co nejvíce pro veřejnost. Na tom starém zimáku to bylo o strach, že vám kus střechy spadne na hlavu.“ Petra Novotná, bruslařka

Hokejisté bojovali v Krajské lize mužů

Tým Poděbrad už několik sezón hraje jednu z nejnižších soutěží, která nese oficiální název Krajská liga mužů. Uplynulou neděli sehráli poslední 22. kolo základní části soutěže, po které skončili na devátém, prvním nepostupovém místě. Zápasy play off unikly Poděbradským o jediný bod. V závěrečném utkání nestačili na Rakovník, kterému v Nymburce podlehli 3:5 a soutěžní sezóna tím pro ně končí. Příští ročník by měl hokejovýA tým absolvovat stejnou soutěž, ovšem už na novém stadionu. (msj)

„Požádali jsme o dotaci na tento projekt, uvidíme, jak dopadne. Od toho se odvíjí spoluúčast města na financování.“ Ivan Uhlíř, místostarosta „Když jsem se díval na interiér stadionu postaveného v  Náměšti, který má být shodný s tím naším, tak se mi to po pravdě moc nelíbí. Měli jsme trochu jiné představy.“ David Kubát, jednatel HC Poděbrady

„Stadion by mohl mít kapacitu 350 míst k sezení. V případě jiné varianty a přístavby galerie u šaten by to bylo kolem 500 míst pro diváky.“ Ivan Uhlíř, místostarosta

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme