Nově upravená radnice v Poděbradech otevře handicapovaným lidem, ale i vládě

Týdeník Nymbursko | 25.1.2012 | Rubrika: ZPRAVODAJSTVÍ | Strana: 3 | Autor: OLGA HAVRÁNKOVÁ | Téma: Středočeský kraj

25. 1. 2012

Přestavba zasedací síně radnice v Poděbradech ve stylu senátu má usnadnit práci zastupitelů a najít další využití

Poděbrady – Reprezentativnost a bezbariérovost jsou ambice rekonstrukce poděbradské radnice. Zasedací sál, který čeká zásadní přestavba, chce město nabídnout pro výjezdní zasedání vlády či politických stran.
Bezbariérová budova radnice už je téměř skutečností, díky již vysoutěženým dvěma výtahům a bezbariérovým toaletám v přízemí.
Na radnici už používají kompletně zrekonstruované sociální zařízení, upravili kanceláře, vytvořili lepší přístup do patra a vyměnili okna.
Podle místostarosty Ivana Uhlíře je rekonstrukce z většiny hotová. „Jedná se o takový vstup úřadu do jednadvacátého století,“ přirovnal přerod radnice Uhlíř.
Na programu je ještě změna, která bude asi nejvíce na očích, a to oprava zasedací místnosti č. 8, ve které se konají pravidelná zasedání zastupitelů města také v přímém on­line přenosu.
Návrh nové podoby zasedačky podle vizualizace, kterou najdete na straně 2, zastupitelé v prosinci neschválili, znovu mají v plném počtu hlasovat v únoru.
Rekonstrukci město platí z peněz od Krajského úřadu Středočeského kraje. „Dotace je vyhrazena na úhradu nákladů spojených se zabezpečením pro výkon státní správy, nelze ji tedy použít na nic jiného,“ vysvětlil Uhlíř. Nová podoba zasedací síně č. 8 počítá s opravou podlahy, novým vybavením a uspořádáním. Vzniknout má například druhý vstup pro veřejnost, více míst k sezení pro příchozí a celkem asi tři obrazovky.
Zastupitelé by získali připojení k internetu a více prostoru pro materiály díky výsuvné ploše pod deskou stolu. Stávající nábytek by se přesunul do druhé zasedací místnosti, kterou chce vedení města zřídit. Uvolnilo se totiž místo po archivu stavebního úřadu, který se přesunul do budovy Pentagonu.
Podle starosty se jednání na radnici často kříží a pak dochází k frontě před zasedací místností.
Celkovou rekonstrukci úřadu by mělo zakončit zateplení fasády zadního traktu radnice, nová garážová stání a venkovní stání ve dvoře radnice, kde zároveň plánují zahradnické úpravy atria. Zaznělo také možné využití atria pro svatební obřady.
Dokončení radní odhadují na léto. Komerční využití opravené zasedací místnosti pro výjezdní zasedání vlády nebo různých politických stran už jsou v jednání.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme