Nové muzeum v Dobříši přiblíží tradiční rukavičkářské řemeslo

11. 6. 2015

Po dvouleté snaze místních se v sobotu 16. května poprvé otevřelo Muzeum Dobříš, které mapuje výrobu rukavic, tradičního řemesla dobříšského regionu. Součástí muzea jsou také expozice věnující se historii tamějšího židovského obyvatelstva a vodohospodářství. Dvouletou práci Muzejního spolku Dobříšska, který se o vybudování muzea zasadil, podpořila Nadace ČEZ více než jedním milionem korun.

Muzeum Dobříš sídlí v bývalé knihovně v centru města. O jeho otevření se dva roky snažili členové Muzejního spolku Dobříšska z řad bývalých pracovníků závodu na výrobu rukavic i ostatních obyvatel města. “Výroba rukavic má v našem městě více než 150letou tradici, od roku 1948 zde dokonce sídlil hlavní národní rukavičkářský závod. Přestože byla v 90. letech většina podniků zavřena, z výroby rukavic těžíme dodnes. Usilovali jsme proto o připomínku tohoto výrobního odvětví jako významné součásti naší historie, kterou je potřeba uchovávat a předávat dalším generacím,“ uvedl Radek Vystyd, autor celé myšlenky a předseda Muzejního spolku Dobříšska.

Součástí expozice Muzea Dobříš je i rukavičkářská dílna s veškerým potřebným vybavením, v níž mohli návštěvníci sobotního slavnostního otevření spatřit mistry rukavičkářského řemesla při práci. Dílna bude v provozu i při dalších slavnostních příležitostech a plánovaných workshopech pro veřejnost. Kromě výroby rukavic sahá muzejní program nejen do historie samotného města Dobříše, ale i místního židovského obyvatelstva či vodohospodářství, jehož expozice svou interaktivitou zaujme hlavně děti.

Dvouleté úsilí členů Muzejního spolku Dobříšska podpořila Nadace ČEZ v rámci grantového programu Podpora regionů, který je zaměřen na rozvoj veřejně prospěšných projektů. “S velkým potěšením jsme přispěli ke vzniku Muzea Dobříš připomínající slavnou historii rukavičkářského řemesla, které více než 150 let formovalo životy všech obyvatel města i jeho okolí. Velmi oceňujeme zejména úsilí a nadšení místních obyvatel, kteří se o jeho otevření nejvíce zasadili,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

TZ

Zdroj: parlamentnilisty.cz, 18.5.2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme