Niedermayer: Lepší a horší cesty pandemie

6. 4. 2021
V diskusích pod mými posty se neustále opakuje odvolávání na úspěch "švédské cesty" a neochota přiznat, jak moc se nám boj s pandemií nedaří.

Další evergeen je pokus hledat vyvažování mezi opatřeními k potlačení nákazy (která jsou ekonomiku drahá) a zájmy firem (tedy podpora ekonomického výkonu).

Obojí mne donutilo strávit pár desítek minut nad daty (jako vždy, worldometers.org kde by měly být data alespoň z EU podobné kvality). Brzy je naleznete na mém webu, ale i tento jeden toho řekne dost:

1. V našem regionu: ČR žádného "kompromisu" mezi snížením ztráty ekonomiky a ochranou zdraví nedosáhla. Pouze Rakousko (s velmi vysokou ztrátou z chybějícího turismu) dopadlo o trochu hůř, Německo a zatím stále i Slovensko) ochránily nejen lidské životy, ale i ekonomiku před větším pádem. Promoření, které vědomě či nevědomě vláda umožnila, nás přišlo nesmírně draho po všech stránkách.

2. Skandinávie: Porovnání ukazuje, že Švédská cesta vedla k násobě větším škodám na zdraví (počty obětí byly zhruba 10x vyšší než v uvedených zemích) a propadu ekonomiky stejnému, nebo vyššímu, než v uvedených zemích. Vzhledem ke srovnatelnosti zemí lze odhadnout, že špatná volba strategie státu / vlády dramaticky zvýšila škody spojené s pandemií.
Pohled na alespoň základní data potvrzuje i další očekávaný výsledek : na testování záleží. Naše země a Švédsko vykazují nejnižší podíly testů k počtu nakažených, což byla zřejmě součást jejich cest k nezvládnutí pandemie (o tom až u kompletního setu grafů).

Graf - Zdraví a ekonomika
Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme