Největší investiční akci zvládli v roce 2022 ve Voticích

23. 1. 2023
Největší investiční akcí v rámci celého okresu Benešov byla loni rekonstrukce čistírny odpadních vod ve Voticích. Celkové náklady stavby dosáhly částky 95,6 milionu korun. Platí to, i když byla akce rozložena do několika let. Ale teprve loni byla zdárně dokončena. Jakkoli se tato částka může zdát extrémní, z dnešního cenového pohledu tomu tak není. Votice totiž měly velké štěstí, když cenu dokázaly sjednat ještě před tím, než se zvýšily ceny stavebního materiálu. ČOV dnes obslouží téměř deset tisíc lidí.

„Bez možnosti připojení na čističku by nebylo možné vůbec stavět nové domy ani vyvíjet nové komerční aktivity,“ upozornil tehdejší starosta Jiří Slavík (TOP 09) s tím, že Operační program ŽP přidal Voticím 30,8 milionu korun, SFŽP 22,9 milionu a Středočeský Infrastrukturní fond milion korun.

To v třikrát větším Benešově byla loni největší akcí stavba patrového parkoviště Bezručova IV. To zvýšilo možnosti parkování v lokalitě a nabídlo 54 nových míst pro auta a čtyři pro motocykly. Výstavba trvala od dubna do listopadu 2022 a stála 27,8 milionů korun.

Díky investici 16,9 milionu korun se podařilo vybudovat kratší cestu pro turisty mířící do Konopiště. Už nemusejí obcházet „půlku“ města, ale novou částí podchodu pod vlakovým nádražím se přiblíží promenádní cestě k zámku. Prodloužení podchodu bylo investiční akcí Správy železnic. Přístupová komunikace se začala stavět v březnu 2022 a od konce června 2022 je v provozu.

Téměř 17 milionů korun stála také výměna oken Gymnázia Benešov. O letních prázdninách 2022 se uskutečnila její poslední etapa na historické budově gymnázia. Nová okna jsou atypická se smrkovým rámem, vnější křídlo je s jednoduchým zasklením, vnitřní křídlo je izolační dvojsklo, případně trojsklo. Podobu nových oken určovaly nejen technické parametry, ale také požadavky památkářů.

V Benešově postavili také dalších osm set metrů cyklostezky v lokalitě na Sladovce. Ve volnočasovém areálu stezka potěší nejen cyklisty, ale i bruslaře a chod-ce. Je po celé délce osvětlená a stála 7,2 milionu korun.

Ve Vlašimi investovali především do rekonstrukcí ulic i tamních inženýrských sítí. Podle starosty Luďka Jeništy město investovalo do těchto menších akcí kolem 30 milionů korun, a to zejména v Riegerově a Velíšské ulici a na Sídlišti sever. „V roce 2023 v tom budeme pokračovat,“ dodal starosta.

Převzato z: Benešovský deník

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme