Na radnici se mluví o demolici celého areálu bývalých TSMK

Kolínský deník | 8.11.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: JANA MARTINKOVÁ

8. 11. 2011

Co dál s opuštěným areálem bývalých Technických služeb města Kolína? Otázka, kterou si kolínská radnice kladla ještě před vypršením nájemní smlouvy, kterou na prostory do konce loňského roku měla společnost AVE Kolín.
Odpověď se ale zatím stále nepodařilo najít.
Na koupi areálu z majetku města se nenašel téměř žádný zájemce, a pokud, nezdál se radnici solidní nebo chtěl vybudovat velké nákupní centrum, což město v této lokalitě nechce.
Nyní si radnice nechala zpracovat hrubý odhad, kolik by stála demolice všech objektů v tomto areálu.
Podle místostarosty Jana Pospíšila by šlo o sumu kolem 12 milionů korun. „Sečetli jsme částku za demolici a částku, kterou město požaduje za prodej, vydělili počtem metrů čtverečních a zjistili, že se těžko najde investor, který zaplatí cca 5800 korun za metr. Také z toho důvodu byl prodej areálu vyřazen z  rozpočtu města. Budeme jednat dál, za jakou částku je areál prodejný. Za 5800 korun za metr určitě ne,“ uvedl místostarosta Kolína.
Podle starosty Víta Rakušana se jednoduše ukázalo, že asi jediný investor, který by byl ochoten takovouto obrovskou sumu dát, by byl investor nákupních center ve středu města. Jenže to zase naráží na onen územní plán.
„S jedním zájemcem jsme se nedohodli právě proto, že jsme nebyli ochotni přistoupit na velikost nákupní plochy, kterou požadoval. Přesněji řečeno jsme podle územního plánu ani přistoupit nemohli. A později už zájemci nebyli,” shrnul starosta.
„Minulé vedení města zájemce mělo, objevil se i u nás, ale základní kapitál firmy podle internetu byl 40 tisíc, takže to nebyla příliš věrohodná firma. Už za minulého vedení se prodej zrušil, protože firma nebyla schopná částku zaplatit, což nebyla ani po našem nástupu,“ shrnul starosta. „Musíme řešit, za kolik je areál prodejný. Za původní cenu a v  tomto stavu po veškeré inzerci prostě prodejný není,“ říká starosta s  tím, že problémem se bude zabývat zastupitelstvo. Letošní rozpočet města původně počítal s příjmem z prodeje areálu ve výši 23,5 milionu. O  změně územního plánu, tedy vpuštění investora větších nákupních ploch do této lokality, město podle starosty neuvažuje. „V ulici, která je klidná, je vedle školní jídelny, vedle zahrady, kde si hrají děti, udělat obří nákupní centrum? Byl by tu problém dopravy, zejména kamionové, lokalita by absolutně ztratila na komfortu,“ popsal starosta. Podle místostarosty Pospíšila je zde i otázka, zda město areál chce prodat, zda tam třeba nepostavit něco, co potřebuje, počkat na lepší ekonomickou situaci.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme