Na cyklisty se možná složí sami zastupitelé

25. 2. 2015

Kromě rozpočtu se příbramští zastupitelé zabývali i dalšími několika body. Jedním z nich byla žádost klubu CK Příbram o zápůjčku ve výši 560 tisíc korun. Peníze cyklisté potřebují na složení kauce u Českého svazu cyklistiky, aby se mohli zúčastnit evropských soutěží. Po uplynutí 15 měsíců by peníze byly vráceny zpět na městský účet. Zastupitelé nakonec bod stáhli a radu města pověřili tím, aby navrhla řešení přijatelné pro všechny strany. Padl také slib, že pokud by město nesehnalo pro klub peníze, složí se na částku část příbramského zastupitelstva.

Částku 560 tisíc měl klubu nejprve poskytnout jeden z partnerů, který tak nakonec neučinil. Pokud cyklisté peníze neseženou do konce března, přijdou i o registrační poplatek ve výši 160 tisíc korun. Pro zápůjčku pro CK Příbram se vyslovili zastupitelé Řihák, Větrovský, Molnár (všichni ČSSD) nebo Kareš (Šance pro Příbram), který pochválil cyklisty za vzornou reprezentaci města.

Naopak příliš nakloněn půjčce nebyl radní Václav Dvořák (ANO), který uvedl, že je vášnivým cyklistou. Podle něj si město nemůže nic podobného dovolit, protože má samo na účtě mínus 3 miliony korun. Navrhl zástupci klubu variantu, kdy by se na kauci složili sami cyklisté.

Proti vystoupil i zastupitel Kyselák, který připomenul, že je třeba připočítat úroky. Půjčku označil za frajerství a vyhazování peněz.

Starosta Jindřich Vařeka (ANO) dále upozornil, že podle nového občanského zákoníku se zvýšila zodpovědnost zastupitelů, kteří by za půjčku ručili. „Pokud tuto půjčku nedostaneme zpátky a hlasovalo by pro ní 15 zastupitelů, tak je to 37 tisíc pro každého. Zápůjčka není ničím jištěna. Vy byste půjčili ze svých peněz? Nemyslím, že byste to z vlastní peněženky dali,“ vzkázal zastupitelům.

S řešením přišla TOP 09

Řešení celého problému přinesl po přestávce zastupitel za TOP 09 Petr Stříbrnský. Ten dal návrh na stažení tohoto bodu a pověření rady města, aby zpracovala návrh řešení, který bude přijatelný pro město. Zároveň veřejně učinil závazek, že pokud se na příštím zastupitelstvu nepodaří sehnat pro klub peníze, půjčí Vařekou vypočítaný podíl 37 tisíc korun ze svého. "Mít ve městě kontinentální tým není samozřejmost. Je za tím obrovský kus práce, který by přišel vniveč. Je to velká reklama pro Příbram, motivace pro mladé cyklisty a podpora mládežnického sportu. Jediným nákladem pro město budou úroky z částky půjčené na garanci, a za to to stojí. Politika zejména ta komunální, není jen o kecech, ale hlavně o osobní zodpovědnosti. Protože věřím, že podpořit cykloklub je správná věc, jsem připraven, pokud se nenajde jiné řešení, podpořit klub z vlastních peněz." dodává Petr Stříbrnský

K tomuto závazku se postupně přidala větší polovina zastupitelstva, ke které se připojil i starosta Vařeka.

MJ

Štítky
Osobnosti: Petr Stříbrnský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme