MPSV vyhlásilo již 4. ročník soutěže Obec přátelská rodině

14. 6. 2011

„Chceme motivovat obce a města k podpoře rodin s dětmi a vést je k tomu, aby se zajímaly o jejich potřeby. Soutěž hodnotí, jak se v různých místech republiky vychází vstříc dětem, jejich rodičům a prarodičům,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a dodává: „Šanci mají obce malé i větší města, protože se soutěží v šesti velikostních kategoriích. Soutěže se každý rok účastní přibližně 150 obcí, také v letošním roce očekáváme podle dotazů starostů velký zájem o účast v soutěži.“

 

Soutěže se mohou zúčastnit všechny obce, města, statutární města a městské části nebo obvody statutárních měst územně členěných na městské části či obvody z celé České republiky. Výjimkou jsou obce, které v minulých letech už dotaci získaly, protože by byly oproti ostatním účastníkům zvýhodněny. Ty, které se umístí na prvním, druhém nebo třetím místě v jedné z šesti velikostních kategorií, budou moci finanční odměnu v podobě neinvestiční dotace využít na realizaci aktivit podporujících rodiny, například na příměstské prázdninové tábory, dovybavení dětských hřišť a mateřských škol, oslavy Dne dětí, Dne rodin či tradičních svátků, projekty zaměřené na spolupráci mateřských škol a zařízení pro seniory aj. MPSV na dotace vyčlenilo celkem 7 milionů Kč, stejně jako v minulém roce.

 

Tisková zpráva                                                                                               Praha 14. 6. 2011

„Obce jsou rodinám nejblíže, a proto vnímají nejlépe jejich potřeby,“ říká předsedkyně Stálé komise pro rodinu PSP ČR Helena Langšádlová. Letos bude tým hodnotící přihlášené obce klást větší důraz na rozlišení toho, které aktivity zajišťuje obec sama, a které realizují neziskové organizace. Hodnotitelé se také zaměří na to, jakým způsobem obce podporují neziskové organizace pracující s rodinami. Stejně jako v minulých letech se bude posuzovat bezpečnost prostředí pro rodiny, zařízení a služby, přímá finanční podpora, institucionální, personální a koncepční zajištění rodinné politiky na místní úrovni a další aspekty.

 

Přihlášky je možné zasílat do konce července. Odborníci poté vyhodnotí formulář, jenž je součástí přihlášky, a navštíví obce, jež postoupí do 2. kola. Vítěze vyhlásí ministr práce a sociálních věcí v listopadu 2011. Více informací soutěži včetně soutěžních podmínek, přihlašovacího formuláře a loga soutěže lze najít na webu www.obecpratelskarodine.cz.

 

MPSV prostřednictvím soutěže podporuje realizaci a zavádění prorodinných aktivit a opatření na úrovni obcí, neboť právě ony mají k rodinám nejblíže. Přispívá tak k vytváření prostředí, které odpovídá potřebám rodin, pomáhá řešit jejich problémy a podporuje jejich soudržnost.

 

Během prvních tří ročníků soutěže MPSV přidělilo vítězným obcím neinvestiční dotace v celkové hodnotě téměř 19 milionů Kč. Díky těmto prostředkům obce realizují řadu zajímavých aktivit. Konají se například mezigenerační akce pro rodiny a seniory (např. setkání, kdy senioři předčítají dětem v městské knihovně, rodinná olympiáda), jsou vydávány brožury pro rodiny obsahující přehled služeb a organizací, zřizují se dětské koutky u obecního úřadu apod. Neinvestiční dotaci mohou obce využít i na cykly přednášek a workshopů na téma rodičovství, výchova, negativní jevy v rodinách nebo na dovybavení dětských hřišť a organizací pracujících s dětmi.

Viktorie Plívová tisková mluvčí, MPSV Viktorie Plívová vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme