Ministr kultury Jiří Besser na návštěvě v Kolíně

Tisková zpráva

19. 9. 2011

V pondělí 19.9. 2011 navštívil Kolín na avízovanou návštěvu Ministr kultury ČR MUDr. Jiří Besser, doprovázený poslankyní Helenou Langšádlovou (TOP 09), místopředsedkyně rozpočtového výboru Parlamentu ČR.

Na radnici je  uvítal starosta Kolína Vít Rakušan s místostarosty Tomášem Růžičkou a Janem Pospíšilem. Nosným tématem rozhovoru nebyla tentokráte jen kultura, či údržba památek, ale i tolik diskutované rozpočtové učení daní (RUD), které by mělo přilepšit nejen malým obcím, ale i městům velikosti Kolína a to v řádech desítek milionů. Jiří Besser i Helena Langšádlová, jako dlouholetí starostové středočeských měst velmi podrobně RUD rozebrali. Jiří Besser poté velice podrobně konzultoval problémy internetizace knihoven a úskalí knihovního zákona s ředitelem Městské knihovny Kolín Pavlem Kárníkem – ten mu již v předstihu zaslal svůj podrobný názor na problémy i s možnostmi řešení. Následná konzultace proběhne u nového ředitele Národní knihovny v Praze.

Velice příjemné setkání čekalo účastníky v chrámu sv. Bartoloměje, kde všechny uvítal farář Libor Bulín, který před Kolínem působil 12 let v Berouně, právě za starostování Jiřího Bessera. Pan farář svého dávného známého provedl celým chrámem a nechal se informovat o možnostech dalšího financování obnovy této cenné památky. Ke skupině se zde připojila i Mgr. Klára Zubíková, vedoucí Odboru kultury a památkové péče Středočeského kraje. Následovala prohlídka synagogy a židovského ghetta i zdevastovaného areálu kolínského zámku. Zde upozornil pan ministr na možnost čerpání peněz z tzv. Norských fondů.

Jiří Besser i Helena Langšádlová přislíbili pomoc festivalu Kmochův Kolín a těsně před zasedáním Zastupitelstva Města Kolína se rozloučili se všemi zúčastněnými před kolínskou radnicí.

Mgr. Pavel Kárník, předseda regionální organizace TOP 09 Kolín a Kutná Hora
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme