Město půjčilo příbramským cyklistům přes půl milionu korun

2. 4. 2015

Příbramští zastupitelé vyšli vstříc cyklistům. Půjčí jim více než půl milionu na mezinárodní soutěž. Cykloklub se totiž před závodem dostal do nepříjemné situace. Od sponzora nezískal dohodnutou částku, která měla sloužit na zaplacení kauce u Českého svazu cyklistiky.

Klub proto požádal město o bezúročné zapůjčení 560 tisíc. „Jedná se o složení kauce u Českého svazu cyklistiky ve výši 560 tisíc korun. Tyto peníze nebudou utraceny za odměny sportovců, trenérů, pohonné hmoty a tak dále. Budou pouze složeny a po patnácti měsících budou zpět vráceny na městský účet," vysvětloval v únoru zástupce klubu Jakub Hušek.

Mezinárodní cyklistická unie měla dokonce klubu jako jedinému v Evropě udělit výjimku a prodloužit termín na složení částky. Pokud by klub tuto kauci nezaplatil, přišel by nejen o možnost zúčastnit se mezinárodní soutěže, ale i 160 tisíc korun, které do licence investoval. V úvahu nepřipadá ani to, aby se na kauci složili sami sportovci, částka by byla příliš vysoká.

Starosta Jindřich Vařeka a radní Václav Dvořák byli se zapůjčením peněz na únorovém zasedání zastupitelstva opatrní. Důvodem je napjatý rozpočet města. „V současné chvíli je město v mínusu tři miliony," argumentoval tehdy Dvořák. Klub si ale peníze od města půjčoval už v minulosti a peníze vrátil zpět.

Zastupitel Petr Stříbrnský proto navrhl, aby rada města zpracovala řešení, které bude pro město přijatelné. Dokonce se zavázal, že pokud se městu na dalším zastupitelstvu nepodaří sehnat peníze, dá ze svého 37 tisíc. Jeho návrh tehdy podpořila více než polovina zastupitelů. Na pondělním zasedání ale nakonec zastupitelé schválili zapůjčení s dvouprocentním úrokem.

„V tomto případě máme dvouprocentní úrok, ručení -  to jsou velmi bezpečně uložené peníze," řekl," podpořil návrh zastupitel Jan Cikler. Zástupce cykloklubu také zastupitelům slíbil, že pokud jim svaz peníze vrátí dříve, klub tyto peníze městu okamžitě vrátí. „Chci pochválit radu města, že přehodnotila postoj a našla peníze pro zápůjčku. Jedná se o mimořádný počin jet kontinentální soutěž. Jsem rád, že se peníze našly. Úročení je v pořádku," dodal zastupitel Petr Větrovský. 

Kateřina Chourová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme