Marek: Voda v mladoboleslavském bazénu je kvalitní, malé děti se v ní ale koupat nesmějí

14. 10. 2015

Ivana a Miloš Kučerovi i jejich děti, pětiletý Honzík a sedmiměsíční Hanička, chtěli vyzkoušet nový bazén v Mladé Boleslavi. U pokladny je však čekalo nemilé překvapení. „Sedmiměsíční holčičku tam odmítli pustit,“ zlobí se Kučerová, která i s rodinou přijela do Mladé Boleslavi na návštěvu příbuzných. „Museli jsme se rozdělit, kluci šli do bazénu, protože Honzík tam moc chtěl, a já jela s dcerou k sestře do města. Bylo to pro nás velké zklamání,“ dodává. 

Zákaz koupání dětí do jednoho roku zavedl nedávno ani ne rok starý mladoboleslavský bazén. „Také mě to nemile překvapilo. Kamarádky mi říkaly, že tam zpočátku děti normálně mohly, ale nás už tam nepustili. Mám osmiměsíční dceru a byly jsme tam před třemi týdny, hned na pokladně nám zakázali vstup,“ řekla MF DNES mladá maminka Darina Lacová z Katusic na Mladoboleslavsku. Stížnosti psali další rodiče také na facebookový profil bazénu. „Vůbec netuším, proč je tam zákaz s dítětem mladším jednoho roku, někdo mi tvrdí kvůli hygieně, někdo zase, že je tam špatná voda,“ říká Lacová. „Docela mě to štve, rádi bychom tam chodili plavat, když tam mají i dětský bazének. Byli jsme už v bazénu na Šumavě a také v létě na koupališti a všude nás běžně pustili,“ dodává.

Zklamaní rodiče spekulují, že nový bazén nemá i přes vysoké investice dostatečně kvalitní technologii pro filtrování vody, která tam musí být více chlorována. To město rozhodně odmítá. Vše je prý v pořádku. „Filtrace funguje velmi dobře, samozřejmě splňujeme všechny normy, máme kvalitní vodu. Osobně si myslím, že by tam i takto malé děti mohly, ale v těchto bazénech se nesmí na základě rozhodnutí hlavního hygienika koupat děti mladší jednoho roku. Rozumím rodičům, že se jim to nelíbí, ale musí to pochopit. Není to náš výmysl, funguje to tak všude,“ říká náměstek primátora Daniel Marek. 

Za pravdu mu dává také Krajská hygienická stanice. „Dle doručených výsledků jakost bazénové vody dlouhodobě nepředstavuje zdravotní riziko pro koupající se návštěvníky. Úprava vody hygienické požadavky zcela splňuje,“ sdělila MF DNES vedoucí oddělení obecné hygieny pro okres Mladá Boleslav Eva Jouklová. „Zákaz vstupu dětem do jednoho roku věku do bazénů vychází z požadavků vyhlášky. A je dán zejména z důvodu jejich vyšší citlivosti na koupací vodu, zejména na obsah volného chloru,“ dodává Jouklová. Město podle náměstka Marka nicméně plánuje ještě investovat do zlepšování filtračního zařízení. „Plánujeme zdokonalení, protože nás překvapila a trápí vysoká tvrdost vody, kterou v Mladé Boleslavi máme. Častěji se nám kvůli tomu zanášejí filtry. Jsou to pro nás zbytečně vyšší náklady, než jaké mají v jiných bazénech,“ dodává Marek. 

Malý a drahý, říkají kritici 

Nový bazén v Mladé Boleslavi byl do provozu uveden 12. dubna po mnoha letech marných slibů politiků. Vyřešil se tak letitý dluh vůči veřejnosti. Podle kritiků je však malý a veřejnost se o něj musí dělit s profesionálními plavci a školami, které tam dopoledne mají plaveckou výuku. Dříve přitom tato výuka i závody probíhaly ve starém bazénu pod sokolovnou. Ten už ale město odmítlo dále dotovat a letos se zavřel. „Je to škoda, výuka mohla být tam, někdy člověk přijde a v plaveckém bazénu jsou pro veřejnost k dispozici jen dvě dráhy,“ stěžují si lidé na internetu. Ředitelům škol se pak nelíbí, že za výuku v novém bazénu musí platit vyšší částky. Průměrně je to kolem deseti tisíc korun ročně, které jim však město i přes sliby zatím neposkytlo. 

„Před několika týdny jsme měli poradu ředitelů základních škol a sdělili jsme jim, že peníze dostanou do rozpočtu na rok 2016,“ slibuje náměstek Marek. Obsazení bazénu školami a závody je podle něho běžné ve všech městech. „Máme na to dost stížností a samozřejmě to řešíme, snažíme se to optimalizovat. Když přijde méně dětí, snažíme se hned poskytnout dráhu navíc veřejnosti. Na internetu také vyvěšujeme přehled, kdy budou dráhy obsazeny. Je to ale příliš krátká doba na to, abychom našli optimální řešení,“ dodal. 

Pavel Svačina

Zdroj: Mladá fronta DNES; 14.10.2015; rubrika/pořad: Střední Čechy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme