Marek: Kapacita škol je dostatečná, máme i rezervu

8. 2. 2016

Náměstek primátora Daniel Marek má na starosti oblast školství už druhé volební období. Prozradil nejen to, jaká je na boleslavských základních školách aktuální situace, ale i to, do kterých škol bude nutné v příštích letech zainvestovat. A uklidňuje zápisovou hysterii s tím, že v boleslavských školách místo ještě stále je. 

Rodiče budoucích prvňáčků mají asi především strach z toho, že kapacita škol je na horní hranici a nedostanou se do vybrané školy? 

Podle čísel, která jsme si nechali vytáhnout z matriky, čekáme u zápisů zhruba 600 až 650 dětí. Vloni to bylo 795 dětí, které přišly k zápisu, z toho jich ale 125 dostalo odklad. Tady je vidět ta klesající křivka, takže baby boom je za námi. Předpokládáme, že počet odkladů bude plus minus podobný, kolem stovky, ale to se přesně dozvíme až na jaře. Co se týká kapacity škol, jsme na tom v Boleslavi poměrně dobře a rozhodně budou všechny děti přijaty. 

Obavy z nedostatečné kapacity tedy podle vás nejsou na místě? 

V Boleslavi chodí na základní školy zhruba čtyři a půl tisíce dětí, přičemž komfortní kapacita je kolem pěti tisíc. Pak ještě existuje možnost využít odborné učebny, kdyby přišlo dětí výrazně víc, ale to se skutečně na devadesát procent nestane. 

Přesto se ale může stát, že se dítě nedostane na vybranou školu? 

Máme už historicky stanoveny školské obvody, a děti podle bydliště spadají pod určitou školu. Rodiče mají právo si školu pro své dítě vybrat bez ohledu na to, kde bydlí, nicméně v tuto chvíli samozřejmě nelze zaručit, že ho právě na vybranou školu přijmou. V některých případech je prostě kapacita naplněná. Nicméně rozhodně bude každé dítě přijato na školu, která je jeho takzvaně spádová. 

Zamíchají tím i spádové obce? 

Máme smlouvu s některými vesnicemi, kde škola není, to jsou například Kolomuty, Plazy,Vinec, Josefův Důl, Hrdlořezy, Řepov a Bradlec. Letos jsme se dohodli i na výpomoci Kosmonosům, kde mají převis, takže naše základní školy přijmou i kosmonoské děti. Většina z nich spadá na Pětku a Šestku, v případě Bradlece a Kosmonos to budeme řešit, v úvahu ale připadá třeba Osmička. 

Máte v plánu kapacitu škol navýšit? 

V následujících letech bychom právě k tomuto účelu rádi využili peníze z evropských fondů, které jsou na školství určeny. Lze je použít na různé přístavby, jazykové učebny, technické učebny a podobně. 

Máte už konkrétní projekty? 

Momentálně už máme vybrané tři školy, kde budeme formou nástavby zvyšovat jejich kapacitu. Je to na 6. základní škole, na 3. základní škole a na 4. základní škole. S největší pravděpodobností začneme v roce 2017 s nástavbou na Šestce. Tam by měly nad mateřskou školou vzniknout tři nové učebny, dva kabinety a toalety s umývárnou. 

Už jste naznačil, že letos půjde do školství víc peněz, dotkne se to i základních škol? 

S tím souvisí i rekonstrukce obou školních jídelen, jak na 6. základní škole, tak ve Václavkově ulici, ten objekt by měl být navíc i zateplen. V létě se také bude dělat hřiště u 5. základní školy. 

Jak je to se školními psychology?

Povedlo se také navýšit částku na školní psychology, což je služba, kterou využívají až na jednu výjimku všechny naše základní školy, a jsou s ní velmi spokojeny. Ředitelé by chtěli rozšířit hodiny psychologů, protože je to pro ně opravdu velká pomoc, a já doufám, že do budoucna se to podaří. V tuto chvíli to ovšem trošku vázne i na tom, že psychologů je nedostatek, takže sháníme další. 

Šárka Charousková

Zdroj: Boleslavský deník; 8.2.2016; rubrika/pořad:Boleslavsko/region

Štítky
Osobnosti: Daniel Marek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme