Luboš Dobrovský navštívil Kolín

26. 5. 2010

Ve středu 26.5. přijal osobní pozvání k návštěvě Kolína od předsedy RO TOP 09 Kolín a Kutná Hora Pavla Kárníka, Luboš Dobrovský.

Luboš Dobrovský je kolínský rodák židovského původu, bývalý disident a po revoluci ministr obrany, kancléř prezidenta Havla a český velvyslanec v Moskvě. Na několikahodinovou návštěvu přijel i se svou manželkou. Jeho návštěva měla dvě části: Napřed se sešel na přátelském setkání s Pavlem Kárníkem v restauraci U rabína, kde společně zhodnotili současnou politickou situaci, zahraniční politiku Ruska i USA i předvolební sliby politických stran. Neušetřena byla ani tzv. „Kalouskova složenka“ a další problémy. Luboš Dobrovský, ač nestraník,  je sympatizantem TOP 09 a jeho názory byly velmi objektivní.

Poté se svou chotí navštívil Luboš Dobrovský stálou výstavu „Žili tu s námi“ v kolínské synagoze, kde mu byl podán odborný výklad od tvůrců výstavy. Zastavil se i panelu židovský obětí holocaustu, kde našel jména svých nejbližších příbuzných. Slíbil spolupráci při dalším pátrání po archivních materiálech do chystané knihy o kolínských Židech.

Luboš Dobrovský i jeho žena projevili slova uznání pro všechny, kteří napomohli vzniku této cenné výstavy a pro autorský tým historiků zavzpomínal na své mládí prožité v Kolíně. Celá návštěva byla velmi milá a všichni účastníci si slíbili brzké pokračování.

Natálie Tomková
volební manažer
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme