Lídři: Chtějí řešit hlavně obří dluhy kraje

12. 9. 2012

STŘEDNÍ ČECHY Dvě hodiny včera seděli lídři kandidátek na místech určených pro krajskou radu. Někteří se brzy budou v sále, kde zasedá zastupitelstvo kraje, objevovat častěji. Včera v něm diskutovali zhruba před čtyřicítkou starostů.

Setkání zorganizovalo Sdružení místních samospráv. „Každá obec je závislá na svém kraji. A každý kraj by měl chtít spolupracovat se svými obcemi,“ vysvětlil předseda krajské organizace Petr Halada.
Ze všech 21 lídrů, kteří byli pozváni, jich dorazilo jedenáct. Ze tří hlavních adeptů na hejtmana tu byla jen Helena Langšádlová, jednička kandidátky TOP 09 a STAN. Josef Řihák (ČSSD) účast podle Halady slíbil, ale nedorazil. „Byl jsem omluven, akce se posunula a já nemohl,“ tvrdil Řihák MF DNES.

Raduan Nwelati (ODS) prý na pozvání nereagoval a pro MF DNES uvedl: „Nemám rád, když se najednou zajímáme o starosty. Mě budou zajímat, až budu hejtmanem a až budu moci řešit jejich problémy opravdu, ne jen jako před novináři.“ Kandidáti představili ve dvou minutách sebe i své cíle. Za lídryni České pirátské strany Gabrielu Antošovou dorazila dvojka Vítězslav Praks a za lídra Změny 2012 Tomáše Roitha tu byla trojka a mluvčí kandidátky Milan Hamerský.

 Téma číslo jedna: dluhy

 Většina z nich shodně tvrdila, že největší problém kraje je jeho zadluženost. A jak by ji řešili? „Bude to velice nepopulární, přiškrtí se výdaje,“ řekl Petr Hůla (Sdružení nestraníků). Podobně mluvil i Miroslav Rovenský (KDU-ČSL). „Bude třeba razantně omezit investiční výdaje. Jednou z cest je i zavedení elektronických aukcí,“ uvedl.

Lídr komunistů Pavel Jetenský a současný šéf krajského finančního výboru popisoval, jak složitý problém příští vládu čeká. Když bývalá mluvčí kraje Berill Mascheková (Středočeši2012.cz) řekla, že kraj nemá pokračovat v megalomanských projektech, na tvářích některých přítomných se objevil úsměv. „Úsporu přinese i neproplácení populistických slibů předchozího vedení,“ dodala.

Podle Heleny Langšádlové (TOP 09) přirozeně povede k úsporám zveřejňování výdajů kraje. Stejný návrh mají i Piráti. „Veškeré náklady se pak dostanou pod správu a dohled občanů,“ řekl Vítězslav Praks.

Lukáš Tůma (Strana zelených) uvedl, že je potřeba, aby veřejné zakázky byly transparentní a skončily megalomanské projekty. „Na žákovské jízdné a proplácení zdravotnických poplatků prostě nemáme,“ dodal. Petr Zavadil (Svobodní) zase označil za díry na peníze příspěvkové organizace i množství památek, které kraj vlastní.

Podle Milana Hamerského (Změna 2012) by se teď mělo šetřit ve zdravotnictví, které sociálnědemokratická vláda upřednostňovala. A chce zrušit zastoupení v Bruselu.

Po hodině a čtvrt dostali prostor starostové. Největší diskuse se strhla kvůli dotacím z Fondu rozvoje obcí a měst, který založila vláda ČSSD. Jak se k nim lídři staví, se dočtete zítra.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Čechy

Mladá fronta DNES | Rubrika: Střední Čechy | Strana: 3 | Autor: Alena Rokosová

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme