Langšádlová: Systém dotací je nefunkční

5. 6. 2017

(editovaný přepis reportáže s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou v Událostech ČT 1)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Spor o stovky miliard korun z evropských fondů. V tuzemsku se za tyto peníze staví silnice školy nebo třeba kanalizace. Úřady zatím Brusel požádaly o proplacení desetiny dotací, na které má Česko nárok do roku 2020. Dalších 30 % je podle ministerstva pro místní rozvoj pojištěných uzavřenými smlouvami. Opozice ale dosavadní postup kritizuje s tím, že je pomalý a hrozí ztráty.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ministerstvo průmyslu a obchodu nečerpá ještě ani na jedno procento po téměř třech a půl letech. Jsou další resorty a operační programy, které čerpají také velmi špatně.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka

Příliš administrativy a překážek - důvod, proč podle části opozice Česko z Unie získává málo peněz a ztráty tak mohou být vyšší než v minulém období. Obavy vláda pravidelně slyší i při sněmovních interpelacích.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Speciálně některé operační programy naprosto selhávají. Situace je zoufalá i pro žadatele. Velmi často po nich chce systém vyplnit věci naprosto nesmyslné, které vlastně vůbec nesouvisí s předmětem dotace. Ten systém je nefunkční a to je ten důvod, proč špatně čerpáme.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/

Ty projekty pojedou do roku 2023 a ještě v roce 2023 Česká republika bude žádat o proplacení prostředků Evropskou komisí. Teď jsme v roce 2017, jsme téměř na 10 %, takže já bych to úplně nekritizovala. Já z toho také nejsem nadšená, ale je to dobrý výsledek.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka

Resort apeluje na úřady, kraje i obce, aby o dotace žádaly. Česko může získat až 650 miliard korun. Zatím bylo podle posledních údajů ministerstva vyhlášeno 715 výzev za 520 miliard. Skutečné peníze se mají ve větší míře na českých účtech objevit příští rok, třeba díky stavebním projektům.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/

Největší boom opravdu toho čerpání, to znamená proplácení ze strany Evropské komise, počítám, že bude v roce 2018 a vzhledem k tomu, že vidíme v tom našem slavném monitorovacím systému všechny projekty, těch tvrdých projektů je tam opravdu velké množství.


Zdroj: ČT 1; 3.6.2017; rubrika/pořad: Události

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme