Krajské volby: nejnapínavější souboj stran v historii kraje

8. 8. 2012

O pětašedesát míst v krajském zastupitelstvu bude v  říjnu bojovat 21 politických stran a sdružení. Je jich o sedm víc než v  roce 2008, kdy volby vyhrála ČSSD v čele s Davidem Rathem. Předtím vládla kraji ODS.

Poprvé v historii kraje je plnoletých Středočechů přes milion. Na podzim budou rozhodovat o budoucí vládě kraje. Přesně 1 040 429 takových obyvatel měl kraj na konci roku.
Nejen tím budou v pořadí čtvrté krajské volby ve středních Čechách ze všech nejzajímavější.
Uskuteční se několik měsíců po tom, co kraj zasáhla překvapivá „rána“ v podobě zatčení exhejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), který je obviněn z  korupce. I to zřejmě vyprovokovalo nové strany a sdružení, které chtějí odstavit současnou vládnoucí garnituru. Jsou jimi třeba Změna 2012 nebo Česká pirátská strana.

Letos kandiduje historicky nejvíc volebních subjektů, celkem jednadvacet. Nově jde do voleb i silná parlamentní strana TOP 09, která chce oslovit pravicové voliče. Už tedy nemusí jít jen o souboj dvou velkých stran ODS a ČSSD jako před čtyřmi lety.


„Věřím, že se do toho vložíme a budeme důstojnými hráči na šachovnici. Část voličů mohou být bývalí voliči ODS, ale na naší kandidátce je mnoho komunálních politiků a starostů a já věřím, že lidé budou volit svého starostu, aby měli silnější zastoupení v  kraji. Není to jen politická volba,“ říká lídryně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.


Odlivu voličů ODS k TOP 09 se lídr kandidátky ODS a mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati neobává. Podle něj jejich pravicový soupeř ztrácí pozice. „Lidé budou letos asi víc uvažovat o tom, komu hlas dají, a to i po zkušenostech třeba s Věcmi veřejnými. Přál bych si, aby každý zvažoval, kdo jsou kandidáti, jakou mají pověst a jaká je za nimi práce,“ říká Nwelati.

Političek je méně.
TOP 09 ale na ženy sází

Podle lídra ČSSD, senátora a starosty Příbrami Josefa Řiháka nebudou letošní volby ostřejší než v minulosti. „Každé volby mají své kouzlo a svá témata. Některé bývají trochu živější a tvrdší, ale podle mě nás ostřejší volby nečekají. Spíš než kopat do soupeřů bychom měli představovat své programy,“ říká Řihák.


I letošní krajské volby potvrdí, že do politiky jde více mužů než žen. Z velkých stran má na prvních třiceti místech kandidátky nejvíc žen ČSSD a KSČM, shodně devět. V ODS jsou tři, stejně jako v TOP 09, kde však ženy figurují na prvních čtyřech místech. „Nejsem zastáncem přepočítávání žen a mužů, ale přirozené podpory žen v politice ano,“ tvrdí Langšádlová.


Na kandidátce ODS se překvapivě neobjevila krajská zastupitelka a šéfka kontrolního výboru Dagmar Nohýnková, dříve náměstkyně exhejtmana Petra Bendla. „Stála jsem o to, ale bohužel primárky dopadly jinak,“ říká. A dodává, že je škoda, že na předních místech kandidátky ODS ženy chybí, první je až na 15. místě. „Když jsem v politice začínala, v samosprávě bylo žen málo, pak postupně přibývaly a teď zase ubývají,“ dodává.
Nejvíc kandidátů do 30. místa, kterým je 40 let a méně, je v ODS, celkem dvanáct. Následuje ČSSD se sedmi kandidáty, KSČM se šesti a TOP 09 se čtyřmi.

***

FAKTA Krajské a senátní volby budou 11. a 12. října Volby do zastupitelstev krajů vyhlásil prezident na 11. a 12. října. Někteří Středočeši budou ve stejný termín volit také senátory, a to ve volebních obvodech Benešov, Mladá Boleslav a částečně také v  obvodech Rokycany a Litoměřice.

Mladá fronta DNES | Rubrika: Střední Čechy | Strana: 1 | Autor: Alena Rokosová |

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme