Koulová: Domov dobré vůle je pro potřebné druhou rodinou už dvaadvacet let

26. 5. 2022

Domov dobré vůle Slunce v Nouzově, kde pobývají a pracují klienti se speciálními potřebami, si připomněl 22. výročí od svého založení zahradní slavností. Po dlouhé covidové odmlce se tam sešli klienti domova, pracovníci, rodinní příslušníci a další přátelé a patroni zařízení. Vše doprovázela příjemná hudba, nechyběly soutěže pro děti, jarmark a výtečné občerstvení z Kavárny Slunce.

Blanka Dvořáková, zakladatelka soukromých zařízení Slunce, má radost z toho, že se v Nouzově může spolehnout na skvělou partu lidí, kteří tam nedocházejí jen do zaměstnání, ale vnímají komunitu i jako svou druhou rodinu. „Naši zaměstnanci jsou s námi dlouhé roky a díky tomu společně vytvářejí klientům skutečný domov. Není to jen v názvu. Cenné je i to, že přestože rodiče některých našich klientů už zemřeli, jejich potomci nezůstávají opuštěni a mohou zde nadále žít a pokračovat s námi. Tím to tu zkrátka dýchá,“ řekla při slavnosti Dvořáková.

Její slova potvrdila i starostka Unhoště Iveta Koulová (TOP 09). „Slunce se aktivně zapojuje i do pomoci druhým a s městem spolupracuje, například nyní při pomoci ukrajinským uprchlíkům poskytují humanitární pomoc a kurzy češtiny. Nyní společně pořádáme 3. června od 18 hodin koncert pro Ukrajinu v unhošťském kinosále,“ připomněla starostka.


Slunce pečuje o lidi s postižením od narození až do stáří. Trvale poskytuje péči 14 klientům, jedno lůžko je tam jako odlehčovací služba. Pět klientů pravidelně navštěvuje denní stacionář. Dlouholetou vedoucí je Ivana Kankrlíková.

Slunce je unikátní soubor zařízení, která poskytují širokou škálu vzdělávacích (Soukromá mateřská, základní a střední škola Slunce) a sociálních (Centrum služeb Slunce všem) služeb pro děti a dospělé s různými druhy postižení.


Nadační fond Slunce pro všechny tato zařízení zastřešuje a pomáhá dofinancovávat. Slunce bylo založeno v roce 1991 manželi Blankou a Jaroslavem Dvořákovými.

Převzato z: Kladenský deník

Štítky
Osobnosti: Iveta Koulová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme