Koalice dohodu nad daňovými změnami zatím nenašla, nejdál je u zdanění hazardu

13. 10. 2011

Jednání zástupců ODS, TOP 09 a VV o úpravě daňové reformy skončilo ve čtvrtek na ministerstvu financí bez konkrétního výsledku, nejblíže jsou zástupci koalice v přitvrzení zdanění hazardu. Kvůli chybějící dohodě se politici rozhodli nesvolat plánované páteční jednání sněmovního rozpočtového výboru.

Místopředseda rozpočtového výboru Michal Doktor (ODS) upřesnil, že se tento orgán sejde až za 14 dní, v první den říjnové schůze sněmovny. Do té doby bude koalice vyjednávat o otázce hazardu, stravenek, výdajových paušálů a dalších případných daňových změnách ve stávajícím úzkém složení. Další setkání pracovní skupiny je plánované na úterý.

"Řekněme, že jsou části pozměňujících návrhů, nad kterými se už asi umíme shodnout. Nicméně jsou další, kde potřebujeme ještě další prostor pro jednání," zmínil Doktor, aby hned dodal: "Považoval bych za neobratné a nesprávné některé upřednostňovat a jiné upozaďovat."

"Myslím, že situace, ve které se koalice v současné době nachází, nasvědčuje jednoznačně tomu, že budeme muset ještě jednat," přitakal předseda poslanců VV Vít Bárta, který doplnil: "Tato koaliční komise v  žádném případě dnes ještě neuzavřela jednání, naopak, otevřela další těžké téma, kterým jsou stravenky. Nelze předpokládat, že by koaliční poslanci během zítřka hledali nějakou shodu, která by nebyla koordinovaná s tím, že není dohoda z této komise."

Názor na stravenky si v rámci koalice musí ujasnit i sama ODS. Zatímco předsedkyně sněmovny a 1. místopředsedkyně strany Miroslava Němcová je toho názoru, že má daňové zvýhodnění zůstat, například podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka jsou stravenky paralelní měnou a jejich podpora má zmizet.

"V názoru na stravenky se můj postoj naprosto kryje s postojem ministra průmyslu a obchodu Kocourka a je dlouhodobě konzistentní. Ale ani tady nebudu předbíhat výsledek jednání, které bude pokračovat příští týden," řekl na dotaz agentury Mediafax Doktor.

"U hazardu jsme se opětně velmi výrazně posunuli a já bych řekl, že toto téma je z 99 procent hotové. Teď jenom čekáme na zpracování návrhů v  této oblasti do konkrétní písemné podoby ze strany ministerstva financí tak, abychom si je mohli definitivně odsouhlasit," uvedl Bárta. Podle něj by ho překvapilo, kdyby se v otázce her a loterií objevilo ještě něco, co by se ukázalo jako koaličně nedohodnuté.

Podle místopředsedkyně rozpočtového výboru a další vyjednavačky Heleny Langšádlové (TOP 09) projevily všechny zúčastněné strany vůli se dohodnout. "První věc, kterou jsme se zabývali, je celková situace v Evropě," připojila poslankyně.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už v pondělí zadal Národní ekonomické radě vlády (NERV) vypracování tří druhů scénářů vývoje ekonomiky v následujících třech letech a příslušných opatření. Kromě stávající konzervativní varianty má NERV propočítat ještě scénář krizový a katastrofický, při kterém klesne HDP Česka až o šest procent.

Členové koaliční komise připustili, že zatím se zabývali příjmovou stránkou rozpočtu, ale že do hry budou muset vtáhnout ještě stranu výdajovou. Kde konkrétně by se ale podle nich dalo ještě ušetřit, nechtěli zatím přiblížit.

Na schůzce, jež ve stejném formátu probíhala už v pátek, byl dále ministr Kalousek a poslanec Michal Babák (VV). Ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) zdrželo od jejího začátku jednání na tripartitě, přišel až s  90minutovým zpožděním. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se schůzky účastnil, i když na ministerstvu financí - na rozdíl od pátku - neprošel hlavním vchodem.

Daňová reforma, jejíž součástí je i zavedení 20procentní daně pro loterie z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami, ve sněmovně prošla prvním čtením. Během dalšího projednávání ji ale mohou poslanci ještě upravit. Věci veřejné chtějí například zakázat bankovní převody mezi zahraničními sázkovými společnostmi a jejich českými klienty nebo přístup na webové stránky, na kterých tyto loterie fungují.

Koalice je dosud nejednotná v tom, jak se postavit k zachování daňového zvýhodnění stravenek, zvýšení daně firmám nebo zrušení konceptu superhrubé mzdy.

Sněmovní rozpočtový výbor má k daňové reformě celkem 14 pozměňovacích návrhů. Ze strany ministerstva financí má zatím jasnou podporu ale jen změna navržená poslankyní Langšádlovou, která řeší především legislativně-technické nedostatky. První náměstek ministra financí Ladislav Minčič ve středu uvedl, že s návrhem ve všech bodech souhlasí a doporučil poslancům, aby s ním při projednávání začali.

Autor: Jan Kálal

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme