Klinecký: Svazková škola Českobrodska vznikne do tří let

22. 11. 2022
Nová svazková škola pro 810 žáků v Českém Brodě a Doubravčicích na Kolínsku by mohla vzniknout v příštích dvou až třech letech. Rozšířit by se měla nynější škola v Žitomířské ulici v Českém Brodě a nová škola by měla být postavena v nedalekých Doubravčicích.

Vláda zvýšila podporu na stavby nových škol. Dotaci na jedno žákovské místo kvůli růstu stavebních nákladů zvedla z 800 000 korun na 1,1 milionu korun. Český Brod a Doubravčice chtějí na začátku příštího roku vyhlásit tendr na stavební firmu. Náklady na stavbu a přístavbu jsou kolem miliardy korun, řekl starosta Tomáš Klinecký (TOP 09).

„Rozhodnutí vlády nám výrazně pomohlo, potřeba spoluúčasti se dostává na reálnou úroveň,“ řekl Klinecký. Díky navýšení bude státní podpora kolem 750 milionů korun. Český Brod a Doubravčice kvůli společnému postupu uzavřely svazek, přispět má i několik okolních obcí. „Věřím, že se jich zapojí co nejvíce, jsou to malé obce, není v jejich silách mít vlastní školy,“ doplnil starosta.

Svazek podle něj momentálně s obcemi jedná o financování a dokončuje žádost o dotaci. Odhadnout, kdy by mohla být škola dokončena, je podle něj předčasné. Předchozí vedení města počítalo se zprovozněním českobrodské části od září 2024. „To teď není možné stoprocentně slíbit,“ řekl starosta.

Zhruba polovina žáků v českobrodských školách dojíždí z okolních obcí. Nová svazková škola bude jeden subjekt pod jedním ředitelem. V sedmitisícovém Českém Brodě jsou dvě základní školy. Tu v Žitomířské ulici nyní navštěvuje zhruba 670 dětí. V Doubravčicích s téměř 1000 obyvateli základní škola není. Nová škola má zajistit celkem 810 míst s 27 kmenovými učebnami, 13 jich má být v Českém Brodě a 14 v Doubravčicích. Svazková škola pro Českobrodsko je jednou ze šesti ve Středočeském kraji, pro které ministerstvo školství vypíše výzvu, kde bude možné o příspěvek žádat. Další svazkové školy mají vzniknout například v Úvalech nebo v Hostivicích.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Tomáš Klinecký
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme