Klinecký: Pivovarský rybník v Českém Brodě proměníme v koupací biotop

7. 11. 2022
Český Brod připravuje úpravy Jiráskových sadů a odbahnění Pivovarského rybníka, který je jejich součástí. Do budoucna z něj má vzniknout koupací biotop.


Město chce na revitalizaci největší městské zelené plochy a odbahnění rybníka, které bude stát odhadem kolem 10 milionů korun, využít národní i evropské dotace. ČTK to řekl starosta Tomáš Klinecký (TOP 09).


„Máme hotovou studii parku i projekt na odbahnění rybníka. Momentálně hledáme vhodné dotace,“ řekl Klinecký. Po vyčištění a dalších úpravách má rybník sloužit na koupání, které v Českém Brodě chybí. Bývalé koupaliště nechalo město před dvěma lety zavézt. „V roce 2017 jsme vyčistili rybník ve Štolmíři, využili jsme dotace z ministerstva zemědělství,“ řekl Klinecký. Stejný typ dotace chce město využít i pro Pivovarský rybník. Na úpravy sadů plánuje požádat o dotace z IROP. „Tam jsou náklady odhadované na vyšší desítky milionů korun, čekáme na vhodnou výzvu,“ doplnil starosta.


Součástí změn v sadech bude obnovení cest a zpřístupnění břehů říčky Šembery, která parkem protéká. Doplní se například nový mobiliář a lávka na rybníce. Na jaře začalo město s obnovou některých stromů, s dobrovolníky vysadilo 30 nových, další výsadba má pokračovat.


V Českém Brodě je pět větších a několik menších parků, celkem osm hektarů zeleně. Město chce některé z nich postupně obnovit a doplnit mobiliářem.

Převzato z: ČTK

Štítky
Osobnosti: Tomáš Klinecký
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme