Klinecký: Český Brod posílil zásobování vodou, po letech povolí připojování na veřejný vodovod

20. 11. 2023

V Českém Brodě na Kolínsku by měl v prosinci skončit stopstav na připojování nemovitostí na veřejný vodovod, který platil od roku 2019. Město je před kolaudací stavby přivaděče a dvou nových vodních zdrojů. Stavba, se kterou město začalo v roce 2021, vyšla zhruba na 80 milionů korun, přibližně 60 procent pokryla dotace. Město dokončuje i další velké vodohospodářské investice, které zlepší zásobování lidí pitnou vodou a připojení na kanalizační síť. Ve zkušením provozu je po rekonstrukci a zvýšení kapacity čistička odpadních vod, která bude schopná zpracovávat odpadní vodu od 13.300 obyvatel. ČTK to řekl starosta Tomáš Klinecký (TOP 09).

„Kromě dvou nových vodních zdrojů vznikl i 6,7 kilometru dlouhý přivaděč vedený do města zhruba od katastru Doubravčic. Čekáme na kolaudaci,“ řekl Klinecký. Starý přivaděč bude sloužit jako záloha.

Rozsáhlou proměnu za zhruba 35 milionů korun má za sebou i vodojem. „Šlo o rekonstrukci původní akumulační komory a výstavbu druhé komory,“ uvedl Klinecký. Třetí velkou akcí bylo zvýšení kapacity čističky vody z necelých 10.000 na 13.300 obyvatel, nyní je ve zkušebním provozu. „Zároveň zadáváme projektovou dokumentaci na další navýšení na 17.000, v tom by už měly být zahrnuté i velké developerské projekty, které bychom nebyli schopni za stávající kapacity připojit,“ doplnil Klinecký.

V Českém Brodě žije zhruba 7300 lidí. Podle demografické studie, kterou si nechalo město zpracovat, by se mohl jejich počet do roku 2030 zvýšit o 2000 až 3000. Stop stav na připojování na vodovod a kanalizaci platil od roku 2019. Napojování na kanalizaci město znovu povolilo na začátku letošního roku.

Vodohospodářská infrastruktura v Českém Brodě patří městu, provozovatelem sítě je společnosti 1. SčV. Lidé letos platí za metr krychlový vodného a stočného 133,61 koruny. Případné zvýšení ceny od příštího roku budou projednávat zastupitelé v prosinci podle kalkulace provozovatele.

Převzato z: ČTK

Štítky
Osobnosti: Tomáš Klinecký
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme