Klinecký: Český Brod chystá opravy páteřní Žižkovy ulice

29. 5. 2023
V Českém Brodě na Kolínsku připravují celkovou opravu Žižkovy ulice. Páteřní silnice, kde sídlí například poliklinika, je ve špatném stavu. Součástí plánované rekonstrukce má být i oprava inženýrských sítí včetně kanalizace, chodníků a nová zeleň. Náklady mají hradit společně město i kraj, který je majitelem silnice. Město nyní kvůli vysokým nákladům zvažuje, že opravy provede po etapách, hledá i úspory v projektu. Odhadované náklady na první dvě etapy, které by mělo hradit město, jsou kolem 124 milionů korun bez DPH. ČTK to řekl starosta města Tomáš Klinecký (TOP 09).

"Žižkova je jednou ze dvou páteřních krajských silnic v našem městě, která v posledních zhruba 20 letech neprošla celkovou rekonstrukcí. Rozhodně je však v nejhorším stavu," uvedl Klinecký. Radnice prověřujeme možnost snížit náklady například vypuštěním nebo přepracováním některých částí projektu a hledá vhodné dotace. Součástí rekonstrukce má být kromě nového povrchu také oprava sítí, chodníků, měla by vzniknout nová parkovací místa a vysadí se zeleň. "Nejnákladnější je kanalizace, často ve velké hloubce s retenčním prostorem a napojením do Šembery," doplnil Klinecký.

Náklady si mají město a kraj rozdělit v dohodnutém poměru. "V současné době, společně s městem, hledáme možné cesty k tomu, jak celý projekt etapizovat tak, aby město mohlo na část jeho projektu snadněji najít finance. Pokud by se tato varianta podařila, je možné, že na přelomu letošního a příštího roku by mohlo, na jednu z etap stavby, proběhnout výběrové řízení a následně v příštím roce stavbu zahájit," řekla ČTK mluvčí krajských silničářů Petra Kučerová.

Město má hotový projekt, který nyní aktualizuje, a vydané stavební povolení. Nevylučuje, že by opravu částečně financovalo z úvěru.

Převzato z: ČTK

Štítky
Osobnosti: Tomáš Klinecký
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme