Klásek: Středočeský kraj se musí naučit investovat

2. 6. 2017
Za 1. čtvrtletí letošního roku se v kraji v rámci rozpočtového určení daní vybralo o 216 milionů korun více oproti předpokladu. Na co by podle vás tyto peníze měly jít?

Je výborné, že se ekonomice daří a výnosy z daní rostou. Na rychlé rozdělování vyššího výběru je však ještě brzy. Výnos z daní se může po podání daňových přiznání ještě snížit, zatím je to pouze záloha. Sice se domnívám, že k tomu nedojde, ale neporcujme zajíce předčasně.

Pokud vyjdeme z toho, že Středočeský kraj bude moci utratit o 216 mil. Kč více, pak by se měly investovat. TOP 09 je názoru, že největší problém Středočeského kraje je neschopnost investovat do svého rozvoje – do své budoucnosti. Proto bychom alespoň polovinu vyššího výběru daní použili na projekty, plánování rozvoje a modernizaci kraje, a to zejména v oblasti dopravy. Zoufale nám chybí moderní a efektivní systém veřejné dopravy spojený s Prahou, přestupní terminály z individuální na hromadnou dopravu, které můžou odlehčit přetížené silnice, nebo širší podpora využití kol či mopedů. To, co je u našich sousedů běžné na každém nádraží, je u nás stále jen výjimkou.

Jelikož Středočeský kraj stále není schopen proinvestovat ani tu malou část svého rozpočtu, která je na investice určena, zbylou část peněz bychom rozdělili na investice těm, kteří jsou lépe připraveni, tedy obcím. Hlavně v obcích v okolí Prahy je kritický nedostatek míst ve školách. Projekty mají připraveny, ale zdrojů se jim nedostává. Druhou půlku „nadvýběru“ daní bychom rozdělili obcím na vytvoření nových míst ve školách. Odpovědnost za zajištění těchto míst nelze zcela sejmout z obcí, proto by dotace od kraje neměly přesáhnout 50% nákladů. Zbylou část by obce uhradily z vlastních zdrojů či je opatřily jinde. Jsme názoru, že tento princip zajistí lepší účelnost při využití peněz. Když musím dát půlku ze svého, tak si dobře rozmyslím, jestli to opravdu potřebuji.

 

 

Marian Klásek

člen finančního výboru Středočeského kraje, předseda expertní komise pro fiskální politiku TOP 09

Zdroj: magazín Středočech; červen 2017

Štítky
Osobnosti: Marian Klásek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme