Kdo se stane novým předsedou Evropské komise?

2. 7. 2019

Celou noc strávili šéfové států a vlád zemí Evropské unie v Bruselu debatami o tom, kdo bude v příštích letech stát v čele klíčových unijních institucí. Podle jedné z možných variant by se předsedou Evropské komise stal její nynější místopředseda a kandidát evropských socialistů Frans Timmermans a předsedou Evropského parlamentu pak volební lídr vítězných lidovců Manfred Weber. Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) byl hostem speciálu České rozhlasu Plus.

Jakou podporu by mohl mít Franz Timmermans v Evropské lidové straně? Zvedl byste pro něj ruku?

To je těžká otázka, protože EPP je na základě faktu přesvědčená, že vyhrála volby, takže to právo prosazovat svého kandidáta do pozice předsedy Evropské komise tady bezesporu je. Můj osobní názor je, že to rozložení v Parlamentu a v Radě je takové, že se musí dohodnout tři velké politické skupiny to znamená lidovci, socialisté a liberálové. Evropském parlamentu je z mnoha důvodů potřeba do té dohody ještě přizvat zelené, aby ta většina byla co největší. Evropský parlament honoruje to, že pokud je možné získat větší většinu, tak se o to vždycky snažíme. Z toho jasně vychází, že to musí být nějaký kompromis.

Ten rýsující se kompromis - socialista Timmermans do čela Evropské komise, Manfred Weber jako lidovec do čela Evropského parlamentu by byl za Vás, pane poslanče, byl průchozí?

Já nyní ze zdravotních důvodů ve Štrasburku nejsem, pojedu tam až zítra. Mám pocit, že pozice EPP v Parlamentu je taková, jak jsem říkal. Tenhle kompromis se zrodil v Radě, kde s ním údajně přišla kancléřka Merklová, což je také podstatné. Ta byla první, která se snažila Manfreda Webera prosadit do vedení Evropské komise a ona teď přišla s tímto kompromisem, kterého velkou součástí je, že by lidovci zřejmě dostali post toho reprezentanta pro zahraniční politiku. Zahraniční politika [vedla j9 socialistka Federica Mogheriniová] byla důvodem velké frustrace středopravého křídla, protože byla směřována příliv doleva. Mám pocit, že je to celkem atraktivní část tohoto návrhu. Podle informací, co mám z minulého týdne, tak skupina EPP tak daleko v těchto úvahách není, ale ta jednání budou dál probíhat. Logika je taková, že Rada se musí domluvit na kandidátovi Evropského parlamentu a pak se mezi 751 poslanci Parlamentu povede diskuse, za jakých okolností tento poslanec získá důvěru. Ono se také mluví o tom velkém balíku těch jednotlivých funkcí a musíme si uvědomit, že o každé z těch funkcí hlasuje jiné uskupení a pro řadu poslanců to že se premiéři, často premiéři z jiného politického kempu, na něčem dohodli pro ně není signifikantní informace. Čili ty jednání v tom Parlamentu budou velmi komplikovaná. Myslím si, že na konec dohodnout nějaký kompromis bude podle mého názoru možné, ale začne se od začátku v okamžiku, kdy Rada to jméno vznese. Doufejme, že Rada s tím jménem přijde až bude mít alespoň určitou šanci, že Parlament to jméno potvrdí.

Zatím tedy není o ničem jasno. Poslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer byl naším hostem.

Celý speciál k tomuto tématu je k poslechu zde.

Autor článku : Michael Rozsypal
Zdroj : Čro Plus
Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme