Kardiolog Aleš Omáčka považuje za nejdůležitejší postupné zavádění komerčního pojištění

12. 5. 2010

Rozhovor s MUDr. Alešem Omáčkou, kandidátem TOP 09 za Středočeský kraj ve volbách do poslanecké sněmovny. Nymburský zástupce stojí na 7. místě.

Proč jste se rozhodl kandidovat do poslanecké sněmovny právě za TOP 09?

TOP 09 mne zaujala neotřelým přístupem k politice. Dokázala nabídnout jiný pohled a nová řešení. Na rozdíl od ostatních stran, které nemají téměř nic nového, čím by oslovily voliče a jejichž myšlenkový potenciál se vyčerpal,  využívá TOP  proslulého Schwarzenberga, který je garantem slušnosti a konzervativního smýšlení a inteligentního a zkušeného Kalouska. A hlavně- TOP má odvážný a  nepopulistický program.

Čím si vysvětlujete tak rychlý nárůst podpory TOP 09 během poměrně krátké doby necelého jednoho roku?

Řada lidí pociťovala únavu z tradiční české politiky, byla znechucena korupcí, nedostupností práva a organizačním chaosem na všech úrovních. Viděla, že demokracie tak, jak je tradičními politiky u nás chápána, je  oslabována jejich skandálním chováním, arogancí a přezíravým postojem k potřebám lidí. Krize v naší zemi se dotýká nejen ekonomiky, ale také politiky. TOP 09 se svým razantním důrazem na konzervativní hodnoty slibuje nápravu a má jako jediná reálnou šanci změnit situaci k lepšímu.

Profesí jste lékař. Jaké jsou podle vás největší nedostatky našeho zdravotnictví? A jak byste je řešil?

Zásadním  nedostatkem je absence skutečného zdravotního pojištění. U nás jde jen o přerozdělování zdravotní daně. Systém je téměř 70 let starý, neumožňuje, aby si pacient připlatil na kvalitní péči. Nelze si ani komerčním pojištěním zajistit péči na odpovídající úrovni. Český zdravotní systém je hybridem mezi socialistickým a kapitalistickým zdravotnictvím, z obou si však vzal to horší. Obyvatelé malých měst a vesnic mají daleko obtížnější přístup ke kvalitní péči. Malé nemocnice se hroutí nebo poskytují nekvalitní péči a do velkých nemají lidé z venkova přístup. Zdravotní daň však platí stejnou, jako obyvatelé velkých měst, chudí tak vlastně sponzorují bohaté.

Soukromá sféra skomírá, pokud nepočítáme oligarchy, zbohatlíky a přátele politiků, kteří si z určitých zdravotnických zařízení udělali zlaté doly. Nejsem přítelem revolučních zvratů, za nejdůležitější krok bych považoval postupné zavádění komerčního pojištění, které by postupně v průběhu řady let doplnilo nebo z větší části nahradilo dnešní systém.

V Nymburce, odkud pocházíte, se již několik let diskutuje otázka zdejší nemocnice. Jak tuto problematiku vnímáte a jakou vidíte perspektivu fungování tohoto zdravotnického zařízení?

Nymburská nemocnice není v jednoduché situaci. Poté, co zastupitelé za ODS, KSČM a Soc. demokracii na nymburské radnici odmítli nechat spravovat nemocnici městem nebo ji ponechat jako jednu z regionálních nemocnic ve správě kraje, došlo k několika neúspěšným pokusům o pronájem. Snahou obchodníků, kteří měli nemocnici v nájmu, bylo přirozeně vytvářet zisk. Systém plateb od zdravotních pojišťoven je však nastaven tak, aby nemocnice sotva přežívaly, na tvorbu zisku proudícího do soukromé sféry již finance nestačí. A tak se nemocnice, ač opakovaně oddlužená, znovu a znovu potápěla do dluhů.

Co je třeba podniknout, aby nymburská nemocnice poskytovala pacientům kvalitní péči a současně byla ufinancovatelná?

Možnosti města jsou dnes již velmi omezené, nemocnice je pronajata na 20 let za korunu ročně a město již nemůže provoz nijak podstatně ovlivnit. Také investice města do lékařských přístrojů jsou problematické- vždyť přispíváte soukromníkovi, který pak z těchto peněz realizuje zisky. Určitou možností by bylo dohodnout se s Krajským úřadem na začlenění nemocnice do sítě krajských zdravotnických zařízení, to však zcela závisí na představách a plánech dnešního provozovatele.

Sociální demokracie v posledních krajských volbách vsadila na zrušení poplatků při návštěvě lékaře. Co si jako člověk z praxe myslíte o tzv. regulačních poplatcích? Mají svůj smysl? Pokud ano, tak jaký?

Otázka poplatků byla zneužita pro populistickou předvolební kampaň. Poplatky vůbec neřeší zásadní problémy zdravotnictví ani nemohou zabránit jeho úpadku. Za vyšetření u lékaře zaplatíte cenu jednoho piva, tato suma vůbec neodráží hodnotu práce zdravotníků. Zaplacení poplatků má snad určitý psychologický prvek, pokud si ovšem pacient nemyslí, že jimi nějak podstatně platí za poskytnuté služby. Mnohem užitečnější než diskutovat o poplatcích by bylo umožnit lidem doplatit si na některé nedostupné výkony- například na umělý kyčelní kloub bez čekání.

Odbočme od zdravotnictví. Které další oblasti ve vztahu k nymburskému regionu si podle vás žádají v dohledné době odpovídající řešení ?

Na nymburské radnici  po minulých volbách vznikla zvláštní situace. Vytvořil se blok spolupracujících stran: ODS, ČSSD A KSČ. Tyto strany zformovaly faktickou koalici a dvě zbylé opoziční strany je nemohly za žádných okolností přehlasovat. Mezi komunisty a ODS došlo ke zvláštnímu názorovému sjednocení, které vedlo ke společnému hlasování, a to nejen v otázkách praktické komunální politiky, ale i v otázkách ryze politických.

Pokud by se po příštích komunálních volbách vytvořila jiná situace a bylo možné komunální politiku reálně ovlivnit, považoval bych za hlavní priority zlepšení stavu komunikací ve městě, zlepšení dopravní dostupnosti do okolních obcí a do zdravotnických zařízení, podporu obchodníků ve městě. Město by mělo více dbát na opravu památek. Z dlouhodobého hlediska bych plánoval zlepšení přístupu na dálnici do Prahy, kterou nevyřeší ani obchvat. Vždyť jízda na dálnici vyasfaltovanou polní cestou mezi Nymburkem a Sadskou trvá dobrou půlhodinu.Také most na Zálabí již mele z posledního a po nevydařené rekonstrukci se navíc stal brzdou dopravy ve městě.

Městu znatelně chybí léčebna dlouhodobě nemocných, která byla z nepochopitelných důvodů v 90. letech v Nymburce zrušena. Její obnovení by bylo pro město mimořádně potřebné a mělo by být jednou z priorit.

Děkuji za rozhovor

Jan Petřík

Natálie Tomková
volební manažer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme