Kapli opraví za 32 milionů korun

1. 10. 2011

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Nymburce bude po opravě sloužit i k  přednáškám a obřadům NYMBURK Dva roky bude trvat rekonstrukce gotické kaple sv. Jana Nepomuckého. Rada města Nymburka totiž schválila záměr její postupné rekonstrukce.
Podle starosty Miloše Petery město plánuje na opravu objektu vydat celkem 32 milionů korun.
„V současné době připravujeme postup celé rekonstrukce, která se uskuteční v průběhu let 2012 až 2014. V rozpočtu na rok 2012 se budeme snažit prosadit částku ve výši přibližně 14 milionů korun,“ přiblížil finanční plány radnice starosta města. Město má jasno i ve využití kaple.
„Rekonstrukce kaple je prioritní záležitostí odboru školství, kultury a památkové péče. V současné době zde probíhají výstavy a koncerty. Do budoucna v kapli plánujeme svatební obřady, přednášky a od dubna do října objekt zpřístupníme veřejnosti i mimo avizované akce,“ vysvětlil místostarosta Pavel Fojtík.
„Návštěvníci a obyvatelé města jistě ocení, že zázemí pro podniky pořádané v kapli sv. Jana Nepomuckého poskytne Hálkovo divadlo. Podle projektové dokumentace totiž plánujeme propojení divadla a kaple krytým spojovacím krčkem,“ doplnil místostarosta. Gotická kaple je poslední dochovanou stavbou po zrušeném dominikánském klášteře.
Presbytář kostela dal v letech 1857-1860 na vlastní náklady přestavět Jan Nepomuk Zedrich na školní kapli a rodinnou hrobku. Kaple, která je architektonicky velmi cenná a nabízí vynikající akustiku, však byla uzavřena po druhé světové válce.
Oprava kaple bude postupná a bude prováděna pokud možno za provozu. O  jejích případných uzavírkách se veřejnost dozví s dostatečným předstihem.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme