Joo: Václav Havel byl pro mě hrdinou! Hluboce se mu klaním

Nymburský deník | 21.12.2011 | Rubrika: Nymbursko | Strana: 3 | Autor: LUKÁŠ TREJBAL | Téma: Středočeský kraj

21. 12. 2011

Osobnosti Nymburska popsaly své pocity a vztah k Václavu Havlovi

Nymbursko ­ Smutná zpráva o smrti exprezidenta a spisovatele Václava Havla zasáhla i Nymbursko. Zeptali jsme se několika osobností, zda se s  Havlem potkali a čím pro ně byl.
„Jedenkrát jsem přišel do blízkého kontaktu s panem Havlem. Tehdy asi týden vycházel Dobrý večerník, kde jsem působil jako redaktor. Šel jsem kolem Hotelu Evropa na Václaváku a on tam seděl na zahrádce. Zeptal jsem se ho, jestli by se nepodepsal našim čtenářům. Ochranka neochranka, ochotně napsal pro čtenáře Srdečně Václav Havel s jeho typickým srdíčkem,” řekl nymburský básník Jiří Teper, který se zprávu dozvěděl od nás. „Beru ho jako nejvýraznější osobnost po listopadu 1989. Ať mu vyčítají cokoliv, myslím, že klady rozhodně převažují. Pro mě je to velikán dnešní doby,” dodal Teper.
Místostarosta Nymburka a historik Pavel Fojtík se s Havlem osobně nesetkal. „Proměje to největší osobnost politického a literárního života druhé poloviny 20. století. Bez jeho postojů a zásad si nedovedu představit polistopadovou éru. Je to nenahraditelná ztráta, dlouho nebudeme mít takovou osobnost, kterou znají po celém světě. V  Americe, když se řekne Havel, všichni vědí, o koho jde. Ještě jsem se z  té zprávy nevzpamatoval,” popsal své pocity Pavel Fojtík.
Principál cirkusu lásky Jo­ Joo, Jaromír Joo, byl zprávou zasažen. „Václav Havel byl pro mě hrdinou. Dokázal se jako jeden z mála postavit tehdejšímu režimu. Zastával svůj názor v té hnusné pokřivené době. Hluboce se mu klaním. Po listopadu 89 jsem mu potřásl rukou na hřišti v  Počernicích. Vystál jsem tam několikahodinovou frontu, byl to pro mě silný zážitek.”

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme