Jednání k dálnici D3 opět ve Voticích

21. 11. 2023
V úterý 31. října se v refektáři kláštera sv. Františka uskutečnilo jednání mezi zástupci Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic se starosty dotčených obcí a měst o budoucí výstavbě dálnice D3. Jednání se zúčastnil i ministr dopravy České republiky Martin Kupka.

Jednání zahájil poslanec a místostarosta Votic Jiří Slavík (TOP 09), který přivítal přítomné starosty a starostky a představil zástupce Ředitelství silnic a dálnic a pana ministra dopravy. Současně vyjádřil přesvědčení, že právě takové schůzky mohou pomoci urychlit přípravu výstavby dálnice, protože samosprávy mohou otevřeně komunikovat své problémy a obavy.

Slovo si následně vzal ministr dopravy Martin Kupka, která představil realizované projekty, které s D3 přímo či nepřímo souvisí. Jde třeba o opravu vjezdů do Miličína, kde došlo ke zklidnění dopravy výstavbou zpomalovacích vybočovacích ostrůvků, nebo dokončení severního obchvatu Jílového u Prahy.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl následně představil novinky v administrativní přípravě celé dálnice. ŘSD požádalo o prodloužení platnosti posudku EIA, aktuálně se doplňují podklady pro Ministerstvo životního prostředí. Na trase budoucí dálnice probíhají geotechnické průzkumy za stovky milionů korun, a to včetně průzkumných štol v místě budoucích tunelů a základů mostu přes Sázavu. Dokončena je dokumentace pro zajištění náhradních zdrojů vody pro obce dotčené výstavbou tunelů, zde probíhá už i výkup pozemků v místech realizovaných průzkumných štol. Z důvodu cvičiště SS za druhé světové války se řeší i pyrotechnický průzkum, protože by v trase dálnice mohlo dojít k nalezení nevybuchlé munice. Mezi řešené průzkumy patří i archeologický, kdy se očekává v oblasti Jílového u Prahy nalezení prehistorických poznatků o původní důlní činnosti a rýžování zlata.

V návaznosti na vydání územního rozhodnutí se očekává další kolo obstrukcí a žalob, přesto budou paralelně probíhat práce na dokumentaci pro stavební povolení. V roce 2025 by ŘSD chtělo zahájit výkupy pozemků a v roce 2026 podat žádost o stavební povolení. Ministr dopravy sdělil i možnost výstavby formou PPP projektu, podobně jako v případě dálnice D4.
Zástupci Středočeského kraje představili své doprovodné stavby jako jsou obchvaty Krňan, Netvořic, Benešova, Heřmaniček, jižního obchvatu Jílového, III. etapa obchvatu Jesenice a přeložka sjezdu u Hostěradic. Mimoto ŘSD připravuje i obchvat Křešic. V diskuzi byla několikrát zmíněna dálniční odpočívka v Dunávicích, náhradní zdroje pitné vody a nutnost dostavby dálničního okruhu Prahy D0.

Převzato z: Město Votice

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme