Jan Smutný a Jitka Chalánková na návštěvě Dětského domova v Mladé Boleslavi

24. 1. 2012

V úterý 24. ledna zavítali poslanci Jitka Chalánková a Jan Smutný do Dětského domova 0-3 let v Mladé Boleslavi, kde byli velmi přátelsky přijati primařkou MUDr.Tomanovou.

Tématem pracovního setkání byl uvažovaný přechod kojeneckých ústavů pod Ministerstvo práce a sociálních věcí, jejich budoucnost v systému péče o děti a v neposlední řadě i zákon o sociálně - právní ochraně dítěte. Oba poslanci se podrobně seznámili s chodem zařízení a měli možnost posoudit dlouhodobou úspěšnost ústavu v oblasti adopcí a umisťování dětí do náhradních rodin.

Paní primařka Tomanová upozornila na skutečnost, že prakticky všechny děti, které jsou každoročně přijaty do dětského domova jsou také umístěni do rodin, přičemž je důležité to, že odchází plně diagnostikováni a s jasnou prognózou vývoje. Toto odráží fakt, že mnoho dětí je příjato s různými zdravotními problémy a zátěžemi po svých rodičích jako je např.drogová závislost, žloutenka či pohlavní choroby.

Nejen z tohoto pohledu chtějí oba poslanci ještě v budoucnu jednat o  variantních řešeních zvažovaného rušení kojeneckých ústavů a zasadit se o  určité přechodné období, kdy by vedle sebe fungoval jak systém kojeneckých ústavů, tak i pěstounské péče.

Stanislav Fořt
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme