Jakob: Přísnější ochranné pásmo u Želivky bude mít dopad na obce

9. 3. 2017

Kvůli zvýšenému množství pesticidů ve vodě zpřísnili vodohospodáři ochranné pásmo kolem vodního zdroje Želivka. Odtud teče pitná voda především do Prahy a do mnoha obcí ve středočeském regionu a na Vysočině. 

Zpřísnění ochranného pásma se výrazně dotkne více než stovky obcí v okolí nádrže Švihov na Želivce. Důvodem ke zpřísnění podmínek kolem nádrže je hlavně nešetrná zemědělská činnost, kvůli které se voda znečišťuje, z polí do vody stékají chemikálie na hubení škůdců. „Důvodem zvýšené ochrany je dlouhodobý a nadlimitní výskyt účinných látek používaných pesticidů při pěstování kukuřice, řepky a dalších plodin, který je monitorovaný v celém prostoru vodárenské nádrže,“ potvrdil Právu mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán důvod, proč se zpřísňují podmínky zejména pro využívání zemědělských ploch. 

Přísnější ochranné pásmo bude mít dopad na zdejší obyvatele, zejména právě na zemědělce, kteří znečištění způsobují. Část zemědělských ploch by se měla zatravnit, zemědělci budou mít zákaz používání pesticidů, nesmí hnojit močůvkou a připravit se musí i na další omezení v chovu zvířat či pěstování rostlin. 
„Na tomto území se nyní nebudou moci pěstovat některé plodiny jako brambory a kukuřice. Omezení se bude týkat také možnosti výstavby infrastruktury či zřizování táborů a kempů. Musíme si uvědomit, že se tato oblast neustále vylidňuje a změna tomu pouze napomůže,“ upozornil středočeský krajský zastupitel a starosta Roztok Jan Jakob (TOP 09). Požaduje, aby dotčené obce mohly žádat o kompenzace. 

„Je jasné, že kvalita a ochrana pitné vody je absolutní priorita, to chápu, ale když se takhle razantně omezí život v obcích kolem nádrže, pak je třeba to kompenzovat. Dovedu si představit obdobné prostředky, jako se kompenzuje lidem v okolí letiště Václava Havla omezení provozem letiště. Stát by měl prostřednictvím Povodí Vltavy tuto újmu nahradit,“ domnívá se Jakob. Jako starosta Roztok má právě s kompenzacemi za provoz pražského letiště zkušenosti. Letiště obcím přispívá například na silnice, dětem ze škol hradí pobyty v zahraničí nebo lektory, investuje do dětských hřišť. „Tak by to mělo obdobně fungovat i v případě ochranného pásma kolem Želivky. Dovedu si představit i nějakou pomoc ve směru k zemědělcům a dalším obyvatelům obcí,“ dodal Jakob. 

Omezením obcí ochranným pásmem by se měli podle příslibu krajského radního Ivo Šance (STAN) zabývat i na jednání krajského výboru pro životní prostředí. Radní Šanc uvedl, že o případných kompenzacích se zatím nejednalo. Pokud by měly být, tak by se podle něj měly týkat hlavně zemědělců a zemědělství, což by měl zajistit stát a ministerstvo zemědělství. 
Vodní nádrž Švihov má objem přes 300 miliónů kubíků vody, což je necelá polovina nádrže nad Orlickou přehradou nebo o 40 miliónů kubíků vody víc, než je na Slapech. Pitnou vodou zásobuje Želivka více než 1,3 miliónu obyvatel Prahy, části středních, jižních Čech a Vysočiny. 

Radek Plavecký

Zdroj: Právo; 9. 3. 2017; rubrika/pořad: Praha - Střední Čechy

Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme