Jakob: Maxmiliánku nahradí bytové domy

30. 1. 2017

Zdevastovanou výletní restauraci Maxmiliánka v Tichém údolí nedaleko Roztok u Prahy, která svou největší slávu zažívala v polovině 40. let minulého století, nahradí moderní domy s byty. 

Památkově chráněná sousední vila z 19. století zůstane stát, developer ji zakomponuje do projektu. O osudu místa se debatuje několik let. Starosta Roztok Jan Jakob (TOP 09 a nezávislí pro Roztoky a Žalov) připomněl, že soukromý majitel areálu původně navrhoval vysoký bytový dům. To vyvolalo velkou nevoli mezi lidmi. „Jsme rádi, že jsme nakonec našli společnou řeč a dohodli se na rozumném kompromisu. To, co tam vyroste, bude korespondovat s okolím,“ ujistil starosta. Místo vily vzniknou tři bytové domy. „Bohužel Maxmiliánka zanikne, nicméně v rámci kompromisu nebyla jiná možnost,“ konstatoval starosta. 

Maxmiliánka stojí na konci Tichého údolí od 19. století. Při pohledu na ni si kolemjdoucí jen těžko představí, jak kdysi vypadala. Od roku 1960 spravoval objekt podnik Restaurace a jídelny Praha-západ. Po roce 1990 byl vydán v restituci a po několika změnách vlastníků a požárech, o kterých se spekuluje, že nebyly náhodné, je v současnosti totálně zdevastován. Restaurace nese název podle mladšího bratra rakouského císaře Františka Josefa I. Maxmiliána, mexického císaře popraveného povstalci. Původní přízemní secesní stavbu se suterénem a podkrovím nahradil v roce 1924 podle návrhu stavitele Antonína Landy dvoupatrový hotel s restaurací, velkým sálem a terasou. 

V současné době spěje do finále regulační plán Tiché údolí, který by podle starosty měl nabýt účinnosti v příštích týdnech. Dokument zpřesňuje územní plán a určuje například výšku budov, zastavěnost pozemku, počet bytů, sklon střechy. Až začne platit, může investor podniknout další kroky směřující k výstavbě. Vlastník Maxmiliánky na dotaz Práva vůbec nereagoval. 
Restaurace se tam nevrátí, cyklisti a turisti hojně chodící okolo se ale možná dočkají obnovy koliby, která stála hned vedle za lávkou přes Únětický potok. Že tam býval dům, už připomíná jedině komín trčící k nebi a zbytky opěrné zdi. I koliba kdysi vyhořela. Naposledy svému účelu sloužila někdy před dvanácti lety. „Vlastník, jiný než Maxmiliánky, přišel s projektem obnovy, nicméně na extramoderní kolibu ve velkém objemu jsme v přírodní rezervaci nepřistoupili. Přistoupíme na jakoukoliv variantu, která bude estetická a nebude objemově větší než bývalá koliba,“ řekl Jakob. Zbytky nemovitosti jsou podle jeho informací nyní k prodeji.

Lucie Fialová

Zdroj: Právo; 26.1.2017; Rubrika/pořad: Praha - Střední Čechy

Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme