Hrabalovo výročí, na které se skoro zapomnělo

Mladá fronta DNES | 4.2.2012 | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | Autor: Martin Filip, Adam Skala

4. 2. 2012

Spisovatel Bohumil Hrabal zemřel před patnácti lety. Výročí jeho smrti si v Česku nikdo výrazněji nepřipomínal. Velké vzpomínkové akce se čekají až za dva roky

NYMBURK, PRAHA V sobotu odpoledne jezdíval z pražské Libně do Nymburka k  rodičům. A v neděli se tam procházel podél Labe s bernardýnem Nelsonem.
„My jako malí kluci jsme se chytli Nelsona za chlupy a chodili jsme s  panem Hrabalem na procházky,“ vzpomíná na šedesátá léta Jan Řehounek. Je to jeho první vzpomínka na spisovatele Bohumila Hrabala.
Včera uplynulo patnáct let ode dne, kdy Hrabal zemřel. Zahynul po pádu z  pátého patra nemocničního okna v pražské Bulovce. Bylo mu 82 let.
Jan Řehounek spolu s historikem Pavlem Fojtíkem napsali knihu Nymburkem ve stopách Bohumila Hrabala, která vyjde přibližně za měsíc a připomene právě vztah spisovatele k městu.
Kniha ukazuje místa, která se objevují v Hrabalových textech, doprovází je současnými fotografiemi a vyprávěním o tom, jak se změnila.
Vztah Hrabala a Nymburka je zcela přímý, což vědí i ti, kteří znají spisovatele jen díky filmu Postřižiny Jiřího Menzela. Hrabalovi žili do 2. světové války v tamním pivovaře, kde má spisovatel dnes pamětní desku - ve výšce, kam čurají psi, jak si přál. Později si rodina postavila v  Nymburce vilu a Bohumil ve městě žil do svých 34 let.
Míst, která se díky spisovateli stala věčná, přestože se už dávno proměnila, však v Česku najdeme mnohem víc. Neoddělitelně je spjatý s  Kerskem na Nymbursku, kde vlastnil dům, až do konce života krmil kočky tulačky a kde se odehrávají jeho Slavnosti sněženek. Každý rok v květnu se tam schází Klub čtenářů Bohumila Hrabala.
Desku má i v Brně-Židenicích, kde se narodil.
Pražskou libeňskou ulici Na hrázi, kde Hrabal bydlel, zcela změnilo autobusové nádraží, jeho prostranství doslalo jméno náměstí Bohumila Hrabala, přestože tu není jediné číslo popisné. Díky Hrabalovi je nesmrtelný libeňský palác Svět a bufet Automat Svět, přestože chátrá a jeho přístavbu strhly bagry.
Hrabalovi kumpáni se stále scházejí ve staroměstské pivnici U Tygra.
Výročí Hrabalovy smrti si přesto v zemi nikdo výrazněji nepřipomíná. Oslavy se očekávají až za dva roky, v březnu 2014 totiž uplyne sto let od Hrabalova narození.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme