Hejtman Petera Středočeský kraj nezachrání

27. 6. 2014

Miloš Petera se stává během šestiletého vládnutí ČSSD již čtvrtým hejtmanem Středočeského kraje. Miloš Petera byl členem nejužšího vedení kraje za všech svých předchůdců - Ratha, Moravčíkové i Řiháka. Zároveň je předsedou středočeské ČSSD. Je tedy plně odpovědný za to, že Středočeský kraj po šesti letech vlády ČSSD a KSČM nevzkvétá. Od nového hejtmana se bohužel žádná změna směru čekat nedá. Klub zastupitelů TOP 09 a STAN proto volbu Miloše Petery nepodpořil.

Stav Středočeského kraje je po šesti letech vlády ČSSD a KSČM skutečně tristní. Ukazuje se, že ČSSD a KSČM nejsou schopny kraj dobře spravovat, vést ho k prosperitě a plně využít jeho jedinečné polohy.   ČSSD a KSČM nedokázaly vyřešit ani jeden z palčivých problémů kraje. Můžeme jmenovat  nedostatečnou kapacitu základních škol, zhoršující se úroveň středního školství, kdy 25%  neúspěšných středočeských maturantů je výrazně pod celostátním průměrem. Kraj nemá dost peněz na údržbu silnic, roční výdaje se za posledních šest let snížily o více než půl miliardy korun. Středočeský kraj se stal za vlády ČSSD a KSČM nejzadluženějším krajem. Navíc provádí netransparentní a klientelistickou personální politiku, pro příklad uvedu Mašanku, Štětinu, Novotnou, Nymburského, Alexu, a v důsledku této politiky je krajský úřad v rozkladu“ konstatuje předseda klubu zastupitelů TOP09 a STAN Věslav Michalik (STAN).

 Alarmující je skutečnost, že se do čela kraje v osobě hejtmana Miloše Petery dostává člověk z garnitury exhejtmana Ratha.

Je zřejmé, že Josef Řihák dobře posloužil ke zdánlivému očištění obrazu ČSSD u voličů poté, co se provalilo korupční jednání Davida Ratha. Po dvou letech se do Rady kraje vrací Zuzana Moravčíková, která byla v době Davida Ratha jeho náměstkyní, stejně jako Miloš Petera. Doufám, že se s návratem Rathových lidí do vedení kraje nevrátí rovněž nedemokratické pořádky té doby, kdy opozice neměla vůbec žádný přístup k informacím a s opozicí se jednalo velmi arogantně,“ dodává místopředseda klubu zastupitelů TOP09 a STAN Patrik Brodan (TOP09).

 

Ing. Věslav Michalik, CSc., (STAN), předseda klubu zastupitelů

mobil: 602 352 387

e-mail: vmichalik@email.cz

 

Patrik Brodan BBA (TOP 09), místopředseda klubu zastupitelů

mobil: 608 261 555

e-mail: patrik.brodan@stc.top09.cz

Štítky
Osobnosti: Patrik Brodan
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme