Hazdra: Nymburk v žebříčku kvality života opět klesl

23. 6. 2023
Hlavním úkolem místních politiků, radních a zastupitelů, je hájit zájmy spoluobčanů, chovat se hospodárně a snažit se zlepšovat místo, kde žijeme. Daří se to v Nymburce? Podle propadu z 83. na 114. místo z 206 hodnocených měst a městysů v České republice moc ne.

Důvodů, proč tomu tak je, je celá řada. Jsou to chybějící místa ve školkách, obavy rodičů, zda se dítě za pár let dostane do školy, problémy s dopravou, těžko dostupná lékařská péče… Každopádně bude hůř. Město dostatečně neinvestuje do navýšení kapacit školských zařízení, i když dobře ví, že místa budou brzy chybět. Opravy a rekonstrukce jdou pomalu, novou školu není kde postavit…

Jak z toho ven? Hlavně nepovolovat další změny územního plánu a nutit developery, aby se mnohem více podíleli na vytváření veřejné infrastruktury. Dnes platí městu na příspěvcích směšných 30 000 korun za postavenou bytovou jednotku a 50 000 korun za nový rodinný dům. Jak je to jinde? Třeba Český Brod nebo Úvaly vybírají od developerů několikanásobně vyšší sumy. Za to v Nymburce pan starosta Mach raději jezdí s developery na dovolené k moři a většina členů radniční koalice (ale nejen oni) poslušně hlasují pro další a další změny územního plán rozšiřující už tak zbytnělé plány na výstavbu nových bytových jednotek. 

Co s tím? Je to jednoduché:

Měnit územní plán města pouze tak, aby byly změny v nejlepším zájmu občanů, nikoliv developerů (kvůli tomu nemáme dnes vhodný pozemek pro školu).

Navýšit poplatek developerů na úroveň sousedních měst, jako jsou např. Český Brod nebo Úvaly. Což radě města doporučila i komise pro strategický rozvoj, kterou vedu.

Nikdo nechce, aby se Nymburk stal pouhou noclehárnou. My v TOP 09 chceme, aby byl moderním městem, ve kterém se bude dobře žít.

Zdeněk Hazdra, předseda Regionální organizace Nymburk

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Hazdra
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme