Do situace, ve které se nyní nachází Hostín u Vojkovic, se může dostat kterákoli obec

23. 3. 2012

Mělnicko – Obce se mohou snadno zadlužit. V současné době totiž neexistuje žádný zákon, který by stanovil limity na výši dluhů.


Podle poslankyně Heleny Langšádlové by tu ale jedno řešení bylo. „Zamezit komplikované ekonomické situaci, kterou teď musí řešit Hostín u Vojkovic, by v  budoucnu mohla připravovaná změna ústavy. Tato změna se už připravuje. Měla by mít úlohu dluhové brzdy, a to i pro místní samosprávy. Nelze totiž opomíjet, že do celkového veřejného dluhu patří také dluhy krajů a obcí,“ vysvětlila poslankyně. Přesná výše maximálního dluhu zatím není známa.


Poslankyně Helena Langšádlová považuje za důležitou i veřejnou kontrolu. „Sebelepší zákony či pravidla ale nenahradí veřejnou kontrolu. Sami občané Hostína, respektive každé obce, by se měli zajímat o její hospodaření. Nezapomínejme, že do kontrolních orgánů obce se mohouzapojit i lidé, kteří nepatří mezi členy zastupitelstva,“ řekla.
Pomoci lidem orientovat se v tom, jak si stojí právě jejich obec, může hodnocení hospodaření všech obcí, které zveřejnilo Ministerstvo financí na svých webových stránkách. Přehled odhaluje, jak je konkrétní obec zadlužená, jaké má rezervy a jak dlouho dokáže pokrýt své závazky, což je pro obyvatele docela dobrá pomůcka.
O tom, jak se zadlužení obcí týká všech, mluví i situace, která nastala právě v Hostíně.

„Problém zadlužení obcí totiž nelze nikdy podceňovat už z toho důvodu, že vždy dopadne na jejich občany, to by si měli lidé uvědomit především. Všechny tyto problémy jsou i jejich,“ dodala poslankyně Helena Langšádlová.
Hostín ale není jedinou obcí, která si neumí poradit s vlastní platební neschopností. „Obce jsou samosprávné a jejich hospodaření nepodléhá téměř žádnému omezení. Teprve až při bankrotu a nefunkčním zastupitelstvu je dosazen správce obce Ministerstvem vnitra, který však už hraje spíš roli jakéhosi likvidátora,“ poznamenala poslankyně.

Výši zadlužení obcí nic neomezuje. Tento problém by měla vyřešit změna ústavy, která bude mít úlohu dluhové brzdy.

Mělnický deník | Rubrika: Mělnicko | Strana: 3 | Autor: LUCIE ČÍŽKOVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme