Czernin: O množství zvěře, které se uloví by měl rozhodovat vlastník.

9. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru se senátorem TOP 09 Tomášem Czerninem)

redaktorka

V březnu letošního roku byl do Poslanecké sněmovny předán ke schválení vládní návrh novely zákona o myslivosti. Připomínkové řízení a jeho následné vypořádání bylo bouřlivé a trvalo přes rok. Ptáme se, co se tedy na odmítané předloze novely změnilo.

redaktorka

Může novela úspěšně projít legislativním procesem?

Ing. Tomáš CZERNIN, senátor TOP 09, panství Dymokury

Popravdě řečeno tuto novelu zákona o myslivosti bych nepodpořil, protože se mi nelíbí. Já se domnívám, že vlastně vůbec neřeší problémy, které se okolo myslivosti v naší republice vyskytují, hlavně si myslím, že by se měl zákon předělat úplně důsledně a tomu by mělo předcházet vytvoření vůbec koncepce myslivosti, protože ta tady schází.

Mně se na novele nelíbí především to, že se žádným způsobem nemění záležitosti vlastníků půdy, tedy honebních pozemků, a to je hlavně to, že při změně vlastnictví není možno měnit hranice honitby, takže, když dám příklad, kdyby mně by se podařilo získat dneska 300 hektarů půdy, které sousedí s mojí vlastní honitbou, tak bych to nemohl přičlenit, a to si myslím, že v pořádku v žádném případě není. Obecně bych řekl, že ideální je vykonávat myslivost ve vlastní honitbě na vlastních pozemcích, a to štěstí já mám. Jsem vlastníkem výměry lesů, polí, rybníků a na těchto pozemcích mám taky vlastní honitbu, takže u mně skutečně je možnost myslivost skloubit s ostatními pracemi a současně, když mi zvěř udělá nějaké škody, tak to jsou škody moje, takže je na mě, jak se já s těmi záležitostmi vypořádám, aby stavy zvěře byly v souladu s úživností honitby. Tady musím ale říct, že vysoké stavy zvěře byly způsobeny státní správou, protože, když se v roce 2003 změnila vyhláška, tak nám bylo řečeno, že nejsme oblast chovu dančí zvěře a že tedy můžeme lovit pouze zvěř do dvou let, takže my jsme se rychle dali dohromady se sousedními honitbami a začali jsme tu oblast chovu vytvářet a na tu jednu sezónu nám státní správa dala provizorní plán lovu 6 kusů, a to byl vlastně počátek té populační exploze, takže já si myslím, že na tom, jaké stavy zvěře jsou v honitbě a jaké množství se loví, u toho by měl vždy hlavní slovo vlastník.

Zdroj: ČT 2; 7.5.2017; rubrika/pořad: Nedej se

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme