Czernin: Komárovský rybník vydal podle odhadu 20 tun ryb

7. 11. 2016

Prví výlov po svém protržení při povodni v roce 2013 má za sebou Komárovský rybník u Dymokur.

Na jaře po jeho celkové rekonstrukci, kdy byla zpevněna hráz a další zařízení rybníka, vysadili rybáři do Komárova 10 tisíc přibližně půlkilových ryb K2 a nyní se očekává výlov přibližně 20 tun ryb. Majitel rybníka Tomáš Czernin nechává ryby, které jsou převážně kapři a amuři, odvážet do Chlumeckého rybářství, odkud pak poputují na štědrovečerní stoly ke spotřebitelům. S výlovem rybníka začali rybáři v pátek kolem šesté ráno. Jeho vypuštění ale začalo podle Tomáše Czernina už přibližně před dvěma týdny.

Tomáš Czernin vysvětlil, proč rybáři letos nasadili do rybníka více amurů, než je obvyklé. „Rybník byl před rekonstrukcí zarostlý a amur je ryba, která se živí zeleným, likviduje řasy a rákos. Je to podobné maso, jako kapr," vysvětlil Tomáš Czernin. Ale také upozornil na to, že vznikla paradoxní situace, protože ministerstvo životního prostředí rozšířilo seznam nežádoucích druhů, které by se měly likvidovat. Patří mezi ně živočichové i rostliny. A právě amur je na seznamu také. „Původně tam byly opravdu nežádoucí druhy, jako norek americký, nebo z rostlin bolševník velký. Naše životní prostředí v tichosti pracovalo na novele zákona o ochraně přírody a těch druhů je nyní dvě stě. Je tam třeba i daněk, muflon, kamzík a právě i amur bílý, což je naprostý výsměch. Jde o umělou rybu, která se sama neumí rozmnožovat. Takže nemůže být řeč o invazním druhu. Je tam i třeba pstruh duhový, který tu žije staletí," diví se zemědělec a lesník.

Z Komárovského rybníku vypustili před výlovem zhruba 600 tisíc kubíků vody.
Připomeňme, že v roce 2013, kdy na Nymbursku přišla začátkem června blesková povodeň, při které bylo v krajině odhadem 10 milionů kubíků vody, se protrhla hráz Komárovského rybníka. „Nedávno jsem dostal graf s průtokem vody na Mrlině a tam ta povodeň vrcholila o půlnoci a potom voda klesala. Po poledni, kdy se protrhla hráz, je na tom grafu už jen takový malý zoubek, kdy se to zvýšilo, potom to šlo opět dolů," připomněl nepříjemné chvíle Tomáš Czernin. Rybník už je ale od jara opět v pořádku a nyní patří mezi nejbezpečnější v kraji.

Milena Jínová

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme